Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Μαραθώνια διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαραθώνια διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών

Μαραθώνια αναμενόταν η χθεσινή ημέρα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η οποία διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις. Οι δύο πλευρές τηρούσαν “σιγή ασυρμάτου” σε επίπεδο διαρροών για την ουσία της διαπραγμάτευσης και κυρίως για το προς τα πού οδεύει αυτή, καθώς και για ενδεχόμενες συμφωνίες σε επιμέρους ζητήματα.

Το παραπάνω "έσπασε" τρόπον τινά ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις μόνο και μόνο για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτήματος προς την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την τήρηση της όποιας συμφωνίας, προσθέτοντας παράλληλα το χιλιοδηλωμένο "υπάρχει πρόοδος στη διαπραγμάτευση". Μάλιστα η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την "ταμπακιέρα".

Παραμένει ο στόχος του Απριλίου

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση διατηρούσε τον στόχο ολοκλήρωσης της συνολικής συμφωνίας εντός Απριλίου ευελπιστώντας να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και το σύνολο της συμφωνίας αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι εφικτή η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο και τη συζήτηση η οποία αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Τζέρι Ράις: "Παράθυρο" για να ζητηθεί η δέσμευση της αντιπολίτευσης

Ανοικτό "παράθυρο" στο να ζητήσει το ΔΝΤ και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας άφησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελεί για το ΔΝΤ καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και επιτυχία του προγράμματος.

Γι’ αυτό υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ είχε απαιτήσει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "η απαίτηση αυτή τίθεται όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό".

"Την μπάλα στην εξέδρα" η Ν.Δ.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στην ουσία του και αν τελικά θα δεσμευτεί, όπως έχουν παραδεχθεί εμμέσως οι κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης το προηγούμενο διάστημα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "Οι δηλώσεις του κ. Ράις επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άρα θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας".

"Επομένως να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης" κατέληξε κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση χωρίς να απαντήσει στο βασικό επίδικο.

Σημειώθηκε πρόοδος

Από εκεί, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Τζέρι Ράις, παρόλο που στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών έχει σημειωθεί πρόοδος, παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Επεσήμανε ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές". Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι "κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε".

Μέσα το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, ο εκπρόσωπος τους παρέπεμψε στους Ευρωπαίους υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί εκφρασμένη επιθυμία τόσο των Ευρωπαίων όσο και της ελληνικής κυβέρνησης η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Ρ. Στράουχ (ESM): Το ταχύτερο δυνατόν η συμφωνία

O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρόλφ Στράουχ σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE προσθέτοντας ότι "οι καθυστερήσεις πληρώνονται ακριβά". "Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση", προσέθεσε.

Νέα αύξηση ELA

Στην αύξηση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 46,6 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει ανησυχία για το ότι δεν ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL