Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
Ανοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις / Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα το σύμφωνο συμβίωσης, έξω οι αποδείξεις δαπανών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις / Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα το σύμφωνο συμβίωσης, έξω οι αποδείξεις δαπανών

Γιώργος Πιτσιλής

Aναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, καθώς άνοιξε ήδη η πύλη του Τaxisnet, που απεστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας και στους αρμόδιους φορείς.

Τυπικώς, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου, όπως ορίζει ο νόμος, ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η πύλη του taxisnet θα κλείσει τον Ιούλιο, οπότε και παρέρχεται το προβλεπόμενο τρίμηνο της περιόδου υποβολής, θα υπάρξει δηλαδή νέα διάταξη με νέα προθεσμία, ενώ μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι ότι φέτος δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο κωδικός 049 με τις αποδείξεις δαπανών.

Με πρόβλεψη για το σύμφωνο συμβίωσης

Το φετινό έντυπο Ε1 είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Έτσι, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του νέου Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από τη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από τη δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «ΜΣΣ» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο.

Στην εγκύκλιο καθορίζεται ακόμη ότι:

* Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα - Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με δήλωση μεταβολής, μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

* Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ έως τέλος του έτους.

* Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πρώτα υποβάλλονται τα Ε2 και Ε3 και μετά το Ε1

Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, θα πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται, και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων Εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο.

Ακόμη, το νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης έχει δύο ακόμη διαφορές σε σύγκριση με το έντυπο που υποβλήθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα:

* Από τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

* Στο τέλος του πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι' αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Γ. Πιτσιλής: Έγκαιρα η συμπλήρωση της δήλωσης

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η έγκαιρη επικοινωνία των φορολογουμένων και των λογιστών φοροτεχνικών κατά τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι παραπάνω από αναγκαία. Kαλούμε όλους να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση της φορολογικής τους υποχρέωσης, ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, η οποία εξάλλου δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών φοροτεχνικών".

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL