Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η φραστική επιθετικότητα του Τραμπ κατά Βόρειας Κορέας

Έντονη ανησυχία των Δημοκρατικών για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τραμπ - Παρέμβαση του Τζίμι Κάρτερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον φραστικό πόλεμο του κατά της Βόρειας Κορέας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ανακοινώνοντας ότι η προηγούμενη απειλή του για “φωτιά και οργή” ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται σε φραστικό επίπεδο, σχολιάζει η εφημερίδα “The New York Times.”

Απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό, όσο κι από εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε, ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτή την δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι. “Το κάνουν αυτό σε βάρος της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αρκετά χρόνια, και είναι καιρός κάποιος για το λαό αυτής της χώρας ή για τους λαούς των άλλων χωρών, να ορθώσει το ανάστημά του. Έτσι, αν υπάρχει κάτι, ίσως η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετά σκληρή,” τόνισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μακράς ακτίνας δράσης, αντέδρασε στην αρχική δήλωσή του με την απειλή να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος η οποία φιλοξενεί μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας. “Εάν αυτός (ο Κιμ...) κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα, αναφορικά με αυτό που θα συμβεί στην Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Τραμπ, ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν η δήλωσή του αποτελεί πρόκληση, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Δεν είναι πρόκληση. Είναι δήλωση. Δεν έχει να κάνει με προκλήσεις. Είναι δήλωση. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί το Γκουάμ και τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όχι, αυτό δεν είναι πρόκληση όπως το λέτε. Είναι ανακοίνωση που στηρίζεται σε γεγονότα.”

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε τις τελευταίες δηλώσεις του για την Βόρεια Κορέα στην διάρκεια δύο τηλεοπτικών εμφανίσεων του, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα θέματα.

Στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τραμπ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Δημοκρατικών. Έτσι, περισσότερα από 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με την επιστολή αυτή, οι Δημοκρατικοί ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ώστε να συγκρατηθεί ο πρόεδρος Τραμπ. “Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες κι επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για τον λαό της Βόρειας Κορέας,” τονίστηκε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε την φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ που έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Βόρεια Κορέα ως πολίτης. “Παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στη πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας κι άλλων χωρών. Ειδικότερα την Ρωσία, αλλά και την Κίνα,” τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν την Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη “με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-The New York Times

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η Αριστερά στην πρώτη γραμμή!

Το ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται σε έναν δρόμο ανάπτυξης μπορεί πλέον να θεωρηθεί γεγονός. Η Νέα Δημοκρατία έχει συρθεί στην ψήφιση όλων των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση μετά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο