Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Τουρκία: Σε κλοιό ελέγχου το Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Σε κλοιό ελέγχου το Διαδίκτυο

Τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του Διαδικτύου ενίσχυσε, υιοθετώντας μια σειρά από αμφιλεγόμενες τροπολογίες, το τουρκικό κοινοβούλιο. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ, που καταγγέλλουν περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος της ενημέρωσης, υπερψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει με τη δικαιολογία της "προστασίας της ιδιωτικότητας" στις κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες.

Παράλληλα, υποχρεώνονται οι πάροχοι να διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών τους για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παρέχουν στις αρχές οποιαδήποτε πληροφόρηση τους ζητηθεί, χωρίς δικαστική εντολή και χωρίς να ειδοποιείται ή να ερωτάται πρώτα ο χρήστης. Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 319 έδρες στο 550 εδρών κοινοβούλιο.

Πριν από την έγκριση των μέτρων, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι "οι τροποποιήσεις στον ήδη περιοριστικό νόμο για το Διαδίκτυο μπορεί να συντελέσουν σε ένα θλιβερό ρεκόρ περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα αυτή, που είναι ο πρώτος δεσμοφύλακας των δημοσιογράφων παγκοσμίως".

Σε μια "έκθεση για τη διαφάνεια" ο κολοσσός του Διαδικτύου Google είχε ήδη κατατάξει την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των λογοκριτών του Ίντερνετ.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL