Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
"Η Μέρκελ δεν έχει το θάρρος να αγωνιστεί για περισσότερη Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Μέρκελ δεν έχει το θάρρος να αγωνιστεί για περισσότερη Ευρώπη"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε με επιφυλάξεις τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. «Αυτές οι προτάσεις προσφέρουν, κατά τη γνώμη μας, μια παράμετρο για να φθάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς. Την ίδια στιγμή ο γερμανικός τύπος κάνει λόγο για καθυστερημένη δημόσια τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ, καταλογίζοντας στην Γερμανίδα καγκελάριο έλλειψη θάρρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν που είχε κάνει το ίδιο τον Σεπτέμβριο.

Η Μέρκελ είχε παραμείνει για καιρό σιωπηλή καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα της βγήκε εξασθενημένο. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν είχε προτείνει έναν ειδικό προϋπολογισμό για επενδύσεις, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικού σοκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της ένα έμβρυο προϋπολογισμού, λιγότερο φιλόδοξο. Η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί εν μέρει μαζί της. Συγκεκριμένα, τάσσεται υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ένας επενδυτικού προϋπολογισμού στην ζώνη του ευρώ. Αυτός θα πρέπει αρχικά να είναι "στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισεκατομμυρίων ευρώ" και στη συνέχεια να αξιολογείται η επίδρασή του.

Άφησε ανοικτό αν αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μέρος του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ή - σύμφωνα με τις ιδέες Μακρόν- αν θα πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υποστηρίζει ότι κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, αντελήφθη ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης.

«Αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος Μακρόν και γι' αυτό τελευταία η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ» επισημαίνει ο σχολιαστής της όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο, στο περιεχόμενο των γερμανικών προτάσεων, η εφημερίδα θεωρεί ότι υπολείπονται των γαλλικών. «Είναι σαφές ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό την γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την ευρωζώνη», υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος αναβάθμισε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε πρωταρχικό ζήτημα της καγκελαρίας της, κάτι που προκαλεί πικρία κυρίως στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανήγαγαν την Ευρώπη σε κεντρικό θέμα της πολιτικής τους και γι' αυτό ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών. Ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών  Όλαφ Σολτς εργάζεται φιλόπονα και σιωπηρά για θέματα Ευρώπης, παρέλειψε ωστόσο να διατυπώσει κάτι το συγκεκριμένο. Η καγκελάριος τον πρόλαβε και τώρα έχει μείνει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι δικό της πρότζεκτ, εκείνη ορίζει την πολιτική».

Από τον πλευρά του το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση δεν επικρίνει μόνο την καθυστερημένη γερμανική απάντηση στα γαλλικά σχέδια αλλά και το περιεχόμενό της. «Αυτό ήταν λοιπόν;», διερωτάται. «Στην μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα το καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό», επισημαίνει. «Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένας προϋπολογισμός για επενδύσεις, με λίγα κεφάλαια που θα δίνονται μετά από πολλούς όρους … η Μέρκελ δείχνει ανοιχτή για τις προτάσεις Μακρόν, αλλά επιμένει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει το θάρρος να δώσει αγώνα εναντίον του κόμματός της για περισσότερη Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL