Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ρ.Μλάντιτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ρ.Μλάντιτς

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας κρίθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς, αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρ.Μλάντιτς υπήρξε μέλος «κοινής εγκληματικής επιχείρησης που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία».

Επιπλέον, στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τονίζεται ότι ο Ράτκο Μλάντιτς είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995. Ο Μλάντιτς «συνέβαλε αποφασιστικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεταιι ότι ο Ρ.Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας.

Ο Ρ.Μλάντιτς κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Αλφόνς Όρι, ζήτησε μικρή διακοπή, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Όταν, ωστόσο, επέστρεψε στην αίθουσα, ο συνήγορός του ζήτησε αυτή τη φορά διακοπή της διαδικασίας ισχυριζόμενος ότι η αρτηριακή πίεση του πελάτη του, ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει.

Το δικαστήριο απέρριψε, ως αβάσιμο, το αίτημα και τότε ο Μλάντιτς σηκώθηκε και άρχισε να φωνάζει «Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την απομάκρυνσή του και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης. Παράλληλα τόνισε ότι «τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Για 16 χρόνια διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

Η δίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.

ΟΗΕ: «Σημαντική νίκη για τη δικαιοσύνη»

«Σημαντική νίκη για τη δικαιοσύνη», χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι «δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί και να είναι, όσο χρόνο και αν χρειασθεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL