Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να είναι το «Σχέδιο Μάρσαλ» της ΕΕ

ΑΜΠΕ

Η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα αποτελεί εγγύηση για δάνεια ως 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων για την υποστήριξη της απασχόλησης που εφαρμόζονται εξαιτίας των επιπτώσεων της επιδημίας

Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πάρει την μορφή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή θα χρειασθεί ταχείες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία».

Ακόμη, η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες πρόσθεσε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο γνωστό ως MFF είναι το ισχυρότερο εργαλείο της ΕΕ.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε το MFF κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης. Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για κάτι που αυτό το ονομάζει "Σχέδιο Μάρσαλ". Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το "Σχέδιο Μάρσαλ" που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ευρωπαϊκούς λαούς», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακόμη, η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα αποτελεί εγγύηση για δάνεια ως 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων για την υποστήριξη της απασχόλησης που εφαρμόζονται εξαιτίας των επιπτώσεων της επιδημίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει στις χώρες - μέλη της ΕΕ να λαμβάνουν δάνεια «με ευνοϊκούς όρους για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με την δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις των χωρών μελών για να διασώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για την χρηματοδότηση των δανείων των κρατών - μελών, η Κομισιόν θα δανεισθεί στις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να επωφεληθούν από «χαμηλά κόστη δανεισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις, θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών μελών».

Η πρόταση θα παρουσιασθεί στις 7 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο