Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Πορτογαλία: Μέτρα 3 δισ. με δίκτυ προστασίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογαλία: Μέτρα 3 δισ. με δίκτυ προστασίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας», τόνισαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Πορτογαλίας παρουσιάζοντας τα μέτρα  της κυβέρνησης ύψους 3 δισ.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα στην Πορτογαλία έφθασαν τα 642 άτομα, με αύξηση κατά 194 άτομα σε 24 ώρες, ενώ τα θύματα είναι ήδη δύο. Η βουλή της χώρας ετοιμάζεται να ψηφίσει σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μόλις 116 από τους 230 βουλευτές, σύμφωνα με την προληπτική μείωση του αριθμού των βουλευτών αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων.

Τα αρχικά μέτρα αφορούσαν κυρίως την παράταση στην καταβολή φόρων και συνεισφορών, ύψους 5,2 δισ., ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν πιστώσεις σε εταιρείες της εστίασης, του τουριστικού τομέα και της βιομηχανίας. Έως το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και τις επόμενες ημέρες θα ανακοιβωθούν μέτρα για την προστασία της οικογένειας και των ασθενέστερων στρωμάτων, όπως και της μείωσης των πληρωμών με μετρητά.

«Για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ρευστότητα των επιχειρήσεων πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά πιστώσεων με τις εγγυήσεις του κράτους, η διαθεσιμότητα των οποίων θα πραγματοποιηθεί διαμέσου του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, εκτιμώντας ότι οι πιστώσεις θα διευκολύνουν «τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Από τα 3 δισ. τα 600 εκατ. θα διατεθούν για τη στήριξη του τομέα της εστίασης και των συναφών επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα 270 εκατ. στις πολύ μικρές και μικρές εταιρείες. Ο τουριστικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πρακτορείων και τις εταιρείες οργανώσεις συνεδρίων και εκθέσεων, θα στηριχθεί με 200 εκατ., εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα δαπανηθούν για τη στήριξη των πολύ μικρών και των μικρών εταιρειών.

Ο ξενοδοχειακός τομέας θα στηριχθεί με 900 εκατ., εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα δαπανηθούν για τη στήριξη των πολύ μικρών και των μικρών εταιρειών.

Ο βιομηχανικός τομέας θα στηριχθεί με 1,3 δισ., εκ των οποίων τα 400 εκατ. θα δαπανηθούν για τη στήριξη των πιο μικρών εταιρειών.

«Οι πιστώσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα μπορούν να δοθούν έως το τέλος του έτους, ενώ οι εταιρείες θα έχουν 4 χρόνια για την αποπληρωμή τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέτρα για να διευκολύνει τις εταιρείες στην αποπληρωμή πιστώσεων, παρεμβαίνοντας στην παράταση των δόσεων και τη μείωση των επιτοκίων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας και το Σύλλογο Πορτογαλικών Τραπεζών (ΑΡΒ).  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το κλείσιμο των συνόρων της χώρας θα έχει αρνητικές συνέπειες που θα φθάσουν τα 2 δισ. το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL