Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Γράμμα σε έναν 17χρονο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γράμμα σε έναν 17χρονο

Αγαπητέ(ή) φίλε(η)

Ανήκεις στους 106.760 νέους ψηφοφόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως είχες και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Μαζί με άλλους 528.996 νέους ψηφοφόρους ηλικίας 17 έως 21 ετών βρίσκεστε για πρώτη φορά μπροστά σε κάλπες εθνικών εκλογών. Είστε συνολικά το 5,33% του εκλογικού σώματος.

Γεννηθήκατε όλες και όλοι το 1998, το 1999, το 2000, το 2001 και το 2002. Μεταξύ του τέλους του 20ού αιώνα και των αρχών του 21ου. Μια ιστορική περίοδο για τον κόσμο. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας μεγάλωσαν λίγο πριν, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από αυτόν. Άφησε πίσω του καταστροφές, αίμα, πόνο και δάκρυα σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας από τους ναζί και τους φασίστες. Οι γονείς σας μεγάλωσαν σε μια περίοδο που η Ευρώπη και η χώρα μας έκλειναν και έκλεισαν πληγές και άνοιγαν νέους δρόμους ανάπτυξης και προόδου.

Τα προηγούμενα χρόνια πριν γεννηθείτε έγιναν πολλά στον κόσμο, στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Η Ευρώπη προχώρησε σε ενοποίηση με πολλά προβλήματα. Έπεσαν δικτατορίες. Τέλη της δεκατίας του 1980, αρχές του 1990 άλλαξε ο χάρτης της Ευρώπης που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο. Λίγο - πολύ τα γνωρίζετε. Και μπορείτε να δείτε το παρελθόν και να στοχαστείτε.

Εσείς μεγαλώσατε μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2018. Μια δεκαετία δύσκολη για όλους: τους γονείς σας, την οικογένειά σας, την πατρίδα μας. Ζήσατε και βιώσατε -με τους δικούς σας, τους φίλους, τις φίλες σας, τους συμμαθητές, τους συμφοιτητές- πολλά. Με τους νέους που είναι μεγαλύτεροί σας μέχρι και τα 30 σάς αποκαλούν "γενιά της κρίσης".

Οι περισσότεροι από εσάς ψηφίσατε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Τώρα θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές. Ορισμένοι και ορισμένες επιλέξατε την αποχή. Ήταν μια επιλογή. Κατά τη γνώμη μας, όχι η πρέπουσα. Άστοχη και αδύναμη. Δεν στηρίζει τη δημοκρατία -αυτή που μέχρι τώρα φτιάχτηκε με πολλούς αγώνες, έχει ατέλειες και θέλει πολλά, ακόμη και νέους αγώνες για να βελτιωθεί. Σταθεί απέναντι σε όσους περιγράφουν ως "επανάσταση" και πράξη αντίστασης στο σύστημα και το κατεστημένο την άρνηση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Η ψήφος αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, δικαίωμα υπέρτερο, ουσιαστικό και μη συγκρίσιμο με το "δικαίωμα" της αποχής. Μην ακούτε όσους προπαγανδίζουν την εκδρομή ή την παραλία (τώρα) αυτή την ημέρα. Όλες αυτές οι φωνές υπονομεύουν τη δημοκρατία, αυτή την "ατελή", την οποία όμως οφείλουμε μαζί με εσάς και τη δική σας συμμετοχή να της δίνουμε πάντα το οξυγόνο διεύρυνσης και ανανέωσης για να μην πεθάνει ποτέ.

Λένε κάποιοι, και μεγαλύτεροί σας, ότι αυτή η δημοκρατία τους έχει απογοητεύσει. Μπορεί να εντοπίζουν προβλήματα που πράγματι να δημιουργούν αυτή την εικόνα. Τα θετικά όμως είναι πολύ περισσότερα και σε αυτά οφείλουμε να πατήσουμε για να διορθώσουμε και να αλλάξουμε πολλά. Ακούστε τους και αυτούς. Αλλά να τους κρίνετε. Το ίδιο αυστηρά όπως τους άλλους. Εμείς λέμε: Διεκδικήστε, αγωνιστείτε για να γίνουν πράξη τα όνειρά σας. Κάντε την αγωνία για το μέλλον σας αγώνα ζωής. Μην απογοητευτείτε. Μπορείτε και μπορούμε να κάνουμε και να αλλάξουμε πολλά.

Θέση μας είναι να πείτε "όχι" στην αποχή και "ναι" στη συμμετοχή. Πιστεύουμε -και μπορούμε να συζητήσουμε αναλυτικά όποτε θέλετε- ότι με τη συμμετοχή και την ψήφο μας στις εκλογές δίνουμε μια μεγάλη μάχη για τη δημοκρατία, αλλά και για τη ζωή μας και το μέλλον του τόπου μας.

Θα μας πείτε: "Και τι να ψηφίσουμε;". Θα σας απαντήσουμε τι ΔΕΝ πρέπει να ψηφίσετε. Και θα σας πούμε ποιες επιλογές έχετε. Δεν πρέπει να ψηφίσετε τη Χρυσή Αυγή. Είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, μια εγκληματική συμμορία με "πιστεύω" τον ναζισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό. Θέλουν να δολοφονήσουν τη δημοκρατία. Ακούτε την αντισυστημική, αντικομματική και αντιπολιτική προπαγάνδα τους. Σκεφτείτε τι θέλουν και πού το πάνε. Σκεφτείτε τι θα κάνουν.

Ορισμένοι από εσάς επιλέξατε στις ευρωεκλογές τη Χρυσή Αυγή (9,8% στις ηλικίες 17-24 λένε οι μετρήσεις). Σας καλούμε να το σκεφτείτε. Διαβάστε την ιστορία της Ευρώπης, μάθετε για τα εγκλήματα που έγιναν από τους νεοναζί και τους φασίστες, δείτε τι κάνουν τώρα οι νεοναζί και αποφασίστε. Εμείς σας λέμε να πείτε με δυνατή και ισχυρή φωνή όχι στον νεοναζισμό.

"Τι να επιλέξουμε και ποιο κόμμα από τα δημοκρατικά να ψηφίσουμε" είναι το φυσιολογικό ερώτημά σας. Δεν θα σας πούμε ψηφίστε π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ ή κάποιο άλλο κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Θα σας πούμε ότι έχετε μπροστά σας πολλές επιλογές. Έχετε χρόνο να ακούσετε απόψεις, θέσεις, γνώμες. Μπορεί κάποιοι να έχετε κάνει επιλογή. Σκεφτείτε το και πάλι. Βάλτε τις θέσεις και τα προγράμματα των κομμάτων στη βάσανο της κριτικής. Αμφισβητήστε. Δείτε και συγκρίνετε. Τι θέλετε εσείς για τη ζωή σας, ποια είναι τα όνειρά σας, οι αγωνίες σας, οι στόχοι σας. Πώς θέλετε τη χώρα μας σήμερα και αύριο. Τι πρέπει να κάνουμε μετά την κρίση. Πώς και με ποιους, με ποιο σχέδιο, αλλά με αλληλεγγύη μπορούμε να πάμε μπροστά. Βάλτε τα δικά σας κριτήρια. Και τότε επιλέξτε. Με ανοιχτό μυαλό. Με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς σας.

ΥΓ.: Γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε ότι δώσαμε, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για ό,τι θεωρούμε και προτείνουμε το καλύτερο για το σήμερα και το μέλλον της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων και του τόπου μας. Κρίνετε και αυτά που σας λέμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφασίστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL