Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο "όραμα Μητσοτάκη": / Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο "όραμα Μητσοτάκη": Νεοφιλελεύθερο αμόκ σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο "όραμα Μητσοτάκη": / Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο "όραμα Μητσοτάκη": Νεοφιλελεύθερο αμόκ σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων

Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καταφέρνει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση να αποκαλύπτει και ένα καινούργιο αποκρουστικό στοιχείο του σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματός του. “Μετά την πρόταση για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, μετά το επταήμερο εργασίας και τον εργασιακό μεσαίωνα, μετά το μπάχαλο στη Ν.Δ. για το εάν εγγυάται ή όχι τη μόνιμη 13η σύνταξη που φέρνει η κυβέρνηση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, θεωρήσαμε ότι η Ν.Δ. το τερμάτισε” σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου, για να προσθέσει: “Πέσαμε όμως έξω”.

Όπως τονίζει το γραφέιο Τύπου του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ν.Δ., “ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τον εαυτό του, ομολόγησε χωρίς περιστροφές πως θέλει την κατάργηση της Δημόσιας Υγείας”. Επισημαίνεται δε ότι δεν δεσμεύτηκε απλά για την παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά έφτασε στο σημείο να πει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται για υπηρεσίες που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να μην έχουν κόστος". "Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε κρίση ειλικρίνειας, σε νεοφιλελεύθερο αμόκ ή σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων. Μάλλον είναι και τα τρία μαζί...” επισημαίνει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Απίστευτη τοξικότητα

“Φαίνεται ότι όσο η πολιτική συζήτηση παίρνει ουσιαστικό χαρακτήρα και κατευθύνεται προς τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την Υγεία, θα φαίνεται ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, αντικοινωνικό και ισοπεδωτικό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Alpha. Ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι για αυτό τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να παρακάμψει αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να πάει αλλού την πολιτική αντιπαράθεση, “δημιουργώντας μια απίστευτη τοξικότητα στην πολιτική σκηνή”.

Το πιο νεοφιλελεύθερο διεθνώς

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει πια από κανέναν ότι αυτό που προετοιμάζει και μας επιφυλάσσει για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ίσως το μεγαλύτερο deal με δημόσιο χρήμα που έχει ποτέ υλοποιηθεί σ’ αυτή τη χώρα μεταξύ κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, και μάλιστα έκδηλα υπέρ των δεύτερων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. Όπως επισημαίνεται, ήδη από τις εξαγγελίες του αρχηγού της Ν.Δ. “τρίβουν τα χέρια τους εγχώριες και ξένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων καθώς και ορισμένοι μεγαλοκλινικάρχες”.

“Πιο νεοφιλελεύθερο όραμα δεν πρέπει να έχει ξαναδιατυπωθεί διεθνώς και με τόσο 'οραματικό' τρόπο” τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός. Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη για το πρόβλημα της χρηματοδότησης, υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην οποία ήταν υπουργός, “για τη μεγαλύτερη υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Μεταπολίτευση, καθώς και για την εξαφάνιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Πρεμούρα ενώ αποκαλύφθηκε το πάρτι

“Τόση πρεμούρα για να παραδοθεί το μάνατζμεντ των δημόσιων δομών Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, και μάλιστα μετά τις αποκρουστικές αποκαλύψεις για το πάρτι διαφθοράς και τα σκάνδαλα που σχετίζονται με μεγάλες εταιρείες του χώρου τα τελευταία χρόνια, δεν είχε εκφραστεί ποτέ στον δημόσιο πολιτικό διάλογο στη χώρα” τονίζει ο Π. Πολάκης.

"Κάναμε άλματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό"

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στον τομέα ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού των μονάδων Υγείας “σήμερα γίνονται άλματα για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια”. “Εξήγησε”, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, “ότι επί των ημερών του το κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα, αλλά υπηρεσίες. Ιδιωτικής κατοχής δηλαδή ιατρικά μηχανήματα θα μισθώνονται και θα πληρώνονται ανά εξέταση ή θεραπεία σε δομές ιδιωτικών συμφερόντων εντός των νοσοκομείων και με προσωπικό δημόσιους υπαλλήλους”. “Θα βάλει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης τους εργαζόμενους στον χώρο της Δημόσιας Υγείας να δουλεύουν για τον ιδιώτη, ο οποίος με βάση την προηγούμενη εξαγγελία του αρχηγού της Ν.Δ. θα μπορεί να τους απασχολεί επτά ημέρες την εβδομάδα και να πληρώνεται για τις υπηρεσίες αυτές από το κράτος” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καθημερινά εξοπλίζονται οι υγειονομικές μονάδες της χώρας

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται το έργο της σημερινής κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς γίνεται αναφορά για δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων (διαγνωστικών και θεραπευτικών) με τα οποία εξοπλίζονται καθημερινά σχεδόν οι υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας, αξιοποιώντας εθνικούς και μη πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας, το υπερπλεόνασμα του υπουργείου Οικονομικών, δωρεές κ.λπ.

Επισημαίνονται ακόμη τα υψηλής τεχνολογίας ακτινοδιαγνωστικά/θεραπευτικά μηχανήματα στα Νοσοκομεία της Άμφισσας, της Λαμίας, του Βόλου, των Φιλιατρών, της Λευκάδας, του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, της Λέρου, της Ικαρίας, της Καρύστου, της Πάτρας, όπως και η εκ βάθρων ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού στα ογκολογικά νοσοκομεία όλης της χώρας. Ως επιλογο, το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού παραθέτει τμήμα από την προ δεκαημέρου ανακοίνωση για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για την προμήθεια δεκαεννέα υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων για τις ανάγκες νοσοκομείων σε όλη τη χώρα: “Ο διεθνής διαγωνισμός που διεξήχθη από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο με πιλοτικό τρόπο σε σχέση με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες προμηθειών διήρκησε δεκαοκτώ μήνες περίπου και οδήγησε στη σημερινή θετική εξέλιξη. Το τελικό συνολικό τίμημα που προέκυψε για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση/τεχνική κάλυψη για πέντε χρόνια και εκπαίδευση του προσωπικού ανέρχεται στο ποσόν των 8.600.000 ευρώ περίπου, από μια διπλάσια σχεδόν προϋπολογισμένη δαπάνη που εκτιμήθηκε αρχικά. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη μεγάλη εξοικονόμηση για τους δημόσιους πόρους, ενώ τα μηχανήματα θα πληρωθούν στις προμηθεύτριες εταιρείες από τα νοσοκομεία που θα τα υποδεχτούν αξιοποιώντας τους πόρους που μεταφέρονται σε αυτά από τον ΕΟΠΥΥ”.

Καθαρή απάντηση από την κυβέρνηση στη λάσπη της Ν.Δ.: Καθολική πρόσβαση όλων σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας

“Η απάντησή μας είναι μία: Καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας και δημόσιες υπηρεσίες υγείας “υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης έφθασε “στο σημείο να προτείνει να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας”.

“Όσες αήθεις επιθέσεις και αν εξαπολύσουν, όσες χυδαίες προσβολές και αν εκστομίσουν, δεν μπορούν να κρύψουν αυτήν την ολοφάνερη αλήθεια. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ξεχάσουν τα πεντάευρα, τις συγχωνεύσεις, τις κλειστές πόρτες στα νοσοκομεία και τις απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού” σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL