Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Επιτέλους ιδρύεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους ιδρύεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή ψήφισε χθες την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας που, όπως έχει πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ξεκίνησε το 1990! Υπενθύμισε δε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 570 αναπτυξιακές τράπεζες αλλά η Ελλάδα δεν είχε καμία!

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών και το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

"Το κράτος που παραλάβαμε δεν είχε ούτε βιομηχανική πολιτική ούτε στρατηγική ανάπτυξης ούτε κλαδικές πολιτικές. Τίποτα δεν υπήρχε" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για "το αφανές έργο της κυβέρνησης", καθώς δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. "Η κυβέρνηση δεν έβγαλε απλώς τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και από το τέλμα στο οποίο είχε δημιουργηθεί το 2014, όπου υπό δυσκολότατες συνθήκες καταφέραμε να πάρουμε μέτρα με τα οποία αποτρέψαμε τουλάχιστον την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και δημιουργήσαμε και δημιουργούμε σημαντικές δυνατότητες για την επόμενη τετραετία και την επόμενη δεκαετία" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

"Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να δανειστούν με πολλούς τρόπους, και ομόλογα να βγάλουν και στο εξωτερικό να απευθυνθούν και στο Χρηματιστήριο να πάνε. Αυτός που έχει ανάγκη είναι κυρίως η μικρή και η μεσαία επιχείρηση. Γι’ αυτό και οι αναπτυξιακές τράπεζες -όχι μόνο σε εμάς- είναι προσανατολισμένες αφ’ ενός στις υποδομές, αφ’ ετέρου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, θεωρώ ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα προοδευτικό εργαλείο και θα έπρεπε και το Κομμουνιστικό Κόμμα να το δει έτσι" επεσήμανε ο Γ. Δραγασάκης απαντώντας και στην κριτική του ΚΚΕ.

"Υπάρχει πενταετές σχέδιο, το οποίο έχει ετοιμαστεί σε πρώτη φάση, αλλά τα όργανα της τράπεζας θα το επεξεργαστούν στην τελική του μορφή" αποκάλυψε ο Γ. Δραγασάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL