Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ως ηχώ της Ν.Δ. μιλά το VMRO για τη συμφωνία των Πρεσπών: "Τελική πράξη μιας επαίσχυντης διαδικασίας"

Οι αλλαγές στο σύνταγμα "αφήνουν μόνιμο σημάδι στη μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως τη θεσμική", τόνισε ο ηγέτης του VMRO, την ώρα που ο Ζ. Ζάεφ καλούσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την ιστορική απόφαση ανοίγοντας τον δρόμο για είσοδο στο ΝΑΤΟ και έναρξη, ενδεχομένως τον Ιούνιο, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

"Τελική πράξη μιας επαίσχυντης διαδικασίας" χαρακτήρισε ο Χ. Μίτσκοσκι, αρχηγός του VMRO, αδελφού κόμματος της Ν.Δ., τη διαδικασία ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκίνησε χθες στη Βουλή της ΠΓΔΜ με τη συζήτηση των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Την ώρα που ο Ζ. Ζάεφ τόνιζε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ο κ. Μίτσκοσκι επαναλάμβανε -όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει σε αυτή τη συνεδρίαση διότι, όπως είπε, δεν θέλει να νομιμοποιήσει την αλλαγή του συντάγματος της χώρας, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών της χώρας. "Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι αλλαγές αυτές στο σύνταγμα είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στην μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως τη θεσμική", πρόσθεσε ως ηχώ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ ανέφερε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την "βάραινε" και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στους βουλευτές των οποίων ζητάει την ψήφο, ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας:

"Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ' όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" ανέφερε καλώντας τους βουλευτές να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. "Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε το μέγεθος αυτής της ιστορικής απόφασης. Κάθε ψήφος κατά είναι ψήφος απομόνωσης και νέας πολιτικής κρίσης" κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

Δείτε όλα τα σχόλια