Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Το "αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο" ντύθηκε "μακεδονομάχος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο" ντύθηκε "μακεδονομάχος"

Την επιστροφή της χώρας στην οξύτητα, την έξαρση της πατριδοκαπηλίας και τον διχασμό του 1991 - 1993 αποφάσισε η ηγεσία της Ν.Δ. έχοντας και την πλήρη συμπαράσταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μια διήμερη πολιτική, αλλά και ιδεολογική, μάχη με τους κάθε είδους "μακεδονομάχους".

Την "πολιτική ομηρεία" του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ., τονίζοντας ότι "επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Ν.Δ., που είναι ο Α. Σαμαράς".

Ο πρωθυπουργός είχε διμέτωπο: με τον Α. Σαμαρά και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ανόητο τον Α. Σαμαρά, επισήμανε ότι "έχτισε όλη του την πολιτική διαδρομή και την πολιτική του καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό" και οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη "σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών", όπως η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και στο βάθος Κ. Σημίτης

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης γίνεται ορατή η προσπάθεια ανασύστασης του "αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου" λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά επ’ ευκαιρία του "Μακεδονικού": Σαμαράς, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Βενιζέλος με τις πληροφορίες να μιλούν για παρασκηνιακό ρόλο του Κώστα Σημίτη, ο οποίος εθεάθη στη Βουλή.

Ενδεικτικοί του κλίματος που θέλει να καλλιεργήσει στην κοινωνία η Ν.Δ. είναι οι υπαινιγμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πήρε ανταλλάγματα για να αποδεχθεί την συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Η δε ρητορική Μητσοτάκη ήταν του είδους "δεν μπορεί να υποθηκευτεί το μέλλον της πατρίδας" και ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση.

"Ουρά" το ΠΑΣΟΚ

Στο στρατόπεδο των Σαμαρά - Μητσοτάκη κατατάχθηκε εθελοντικά και η Φώφη Γεννηματά, διακινδυνεύοντας έως και τη διάσπαση του νεοσύστατου ΚΙΝ.ΑΛΛ. Με προσωπική της απόφαση (και ενώ τα πέντε από τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ) εκείνη τάχθηκε κατά - ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό... Τούτων δοθέντων, είναι αυτονόητο ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας.

Σε αντίθεση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. "Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής" ήταν το αιχμηρό σχόλιό του με το βλέμμα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση με τον Κ. Σημίτη στην οποία επισημάνθηκε ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, αλλά πρέπει πάση θυσία να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί, καθώς αύριο το μεσημέρι που θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους. Ήδη το ΚΚΕ προσανατολίζεται στην αποχή από την ψηφοφορία. Ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει ούτε την πρόταση της κυβέρνησης ούτε της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL