Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Η απάντηση της Μ. Γκραμπόφσκι ανέδειξε τις σκιές / Μαξίμου: Υποχρέωση του Κυρ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απάντηση της Μ. Γκραμπόφσκι ανέδειξε τις σκιές / Μαξίμου: Υποχρέωση του Κυρ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες

Τις “σκιές” και τα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την περιουσία και τον τρόπο απόκτησης του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι ενόσω δεν υπέβαλλε δήλωση “πόθεν έσχες” ως σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη ανέδειξε η απάντηση της κ. Μαρ. Γκραμπόφσκι πυροδοτώντας νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου να επιμένει να ζητεί απαντήσεις.

Η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε χθες σε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Documento”, σύμφωνα με το οποίο παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση της περιουσίας της Μαρ. Γκραμπόφσκι κατά τα έτη που δεν υπέβαλλε δήλωση πόθεν έσχες με τον σύζυγό της εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονταν σε διάσταση.

Στη μακροσκελή δήλωσή της η κ. Γκραμπόφσκι περιγράφει τις σπουδές και την επαγγελματική της πορεία, τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, αλλά και το δάνειο με το οποίο αγόρασε το εν λόγω σπίτι στο Παρίσι. Επιπροσθέτως αναφέρεται στην κρίση στον γάμο της με τον Κυρ. Μητσοτάκη με έντονα συναισθηματικό τρόπο ισχυριζόμενη ότι βάσει νόμου δεν υπέβαλλε κοινή δήλωση και δήλωση “πόθεν έσχες” με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ.

“Το έτος 2006 η εταιρεία SCI Personal Ventures, ευρωπαϊκού δικαίου νομική οντότητα, στην οποία συμμετέχω με ιδία κεφάλαια, η προέλευση των οποίων δικαιολογείται πλήρως από τις κατατεθειμένες φορολογικές δηλώσεις μου, αγόρασε ένα ακίνητο 92 τ.μ. στο Παρίσι. Προς τον σκοπό αυτόν η εταιρεία έλαβε δάνειο διάρκειας 25 ετών νομίμως και διαφανώς από την τράπεζα GE Money Bank” επισήμανε, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη, για να προσθέσει:

“Από το 2006 έως το 2014 έζησα τη δυσκολότερη φάση της ζωής μου, γιατί βρέθηκα μακριά από τον άνδρα μου, Κυρ. Μητσοτάκη, τον σύντροφό μου και πατέρα των τριών παιδιών μας”.

“Ο άντρας μου, μετά τη διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3213/2003 (πόθεν έσχες) και τη φορολογική νομοθεσία, σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στη δήλωση πόθεν έσχες δεν περιελάμβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο σύζυγός μου και εγώ λειτουργήσαμε απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου” τονίζει, σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα, η Μαρ. Γκραμπόφσκι.

“Στη δήλωση πόθεν έσχες, που θα υποβάλει ο άντρας μου από την στιγμή που η οικογένειά μας ενώθηκε ξανά, θα φαίνονται όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, όπως συνέβαινε με απόλυτη ακρίβεια και στο παρελθόν” κατέληξε, επί του συγκεκριμένου θέματος, η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Αφορά τη δημόσια σφαίρα, νομικά και ηθικά”

Η απάντηση της Μαρ. Γκραμπόφσκι προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέδειξε τα αναπάντητα ερωτήματα τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως “η κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγω επιδιώκει να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του”.

“Το θέμα, όμως, που έχει προκύψει σχετικά με τη μη συμπερίληψη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του στις δηλώσεις πόθεν έσχες που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να καταθέτει δεν είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική ζωή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη, αλλά τη δημόσια σφαίρα, τόσο νομικά όσο και ηθικά” πρόσθεσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ως προς το νομικό σκέλος, το Μαξίμου υπογράμμισε δύο σημεία: πρώτον, ότι “από το 2004 (που ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής) μέχρι το 2015, όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ που αναφέρει στη δήλωση της η κυρία Γκραμπόφσκι, και σύμφωνα με την οποία οι σε βεβαιωμένη διάσταση σύζυγοι δεν υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του στην ετήσια δήλωσή του -όπως προβλέπει σαφώς ο νόμος, καθώς απαλλάσσει τον υπόχρεο μόνο όταν υπάρχει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο”.

Και, δεύτερον, πως “ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι τελούσαν σε διάσταση και ανεξαρτήτως κάθε συναφούς νομικής ερμηνείας, το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον το έτος 2016 και σε αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως αρχηγού πολιτικού κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει πόθεν έσχες στο οποίο όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του”.

Ως προς την ηθική διάσταση της υπόθεσης το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. οφείλει “από μόνος του, και από τη στιγμή που προέκυψε θέμα με την αγορά ακινήτου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει στην συνυποβολή πόθεν έσχες με τη σύζυγό του ή, τουλάχιστον, να καταθέσει το σύνολο των κρίσιμων φορολογικών δηλώσεων στις οποίες καταγράφονται οι σχετικές περιουσιακές μεταβολές της συζύγου του” ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη "να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του".

Ν.Δ.: Αντί απαντήσεων... λάσπη

Πάντως, η Ν.Δ. δε παρέσχε χθες τις ζητούμενες απαντήσεις. Αντιθέτως, με ανακοίνωσή της, υπό τον εύγλωττο τίτλο “Τσίπρας κερνά, Καλογρίτσας πίνει”, υπογράμμισε πως “πριν στεγνώσει το μελάνι της αθλιότητας της εφημερίδας “Documento”, ο εκδότης της και επίσημος εργολάβος λάσπης της Κυβέρνησης, κ. Καλογρίτσας, πέρασε σήμερα (σ.σ.: χθες) από το ταμείο”, συνδέοντας την αποκάλυψη της εφημερίδας με την εργολαβία για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ύψους 74, εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL