Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Η "μπάμπουσκα" του "Πρώτου Θέματος"... / Η "μπάμπουσκα" του "Πρώτου Θέματος": Τους έδιναν δάνειο για να αγοράζουν εταιρείες που έστηναν οι ίδιοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "μπάμπουσκα" του "Πρώτου Θέματος"... / Η "μπάμπουσκα" του "Πρώτου Θέματος": Τους έδιναν δάνειο για να αγοράζουν εταιρείες που έστηναν οι ίδιοι

Το πόθεν έσχες του 2013 του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο φαίνεται η συμμετοχή του στον "Κήρυκα των Χανίων"

Το 65% των δανείων που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς στα ΜΜΕ έχει καταγγελθεί ή βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γιώργος Πουλόπουλος στην κατάθεσή του χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Γ. Πουλόπουλος: Καταγγελμένα δάνεια 278 εκατ. ευρώ

Η Πειραιώς, είπε ο Γ. Πουλόπουλος, έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 432 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί συμβάσεις ύψους 202 εκατ. ευρώ (ποσοστό 47%), ενώ καθυστερούν και δάνεια ύψους 76 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν, όμως, καταγγελθεί ακόμη. "Το 65% είναι καταγγελμένα και με πάνω από 90 μέρες καθυστέρηση" ανέφερε.

Από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα μεγαλύτερα υπόλοιπα είναι:

* ΑΝΤ1: 67 εκατ.

* "Πρώτο Θέμα" 36 εκατ.

* Πήγασος: 32 εκατ.

* Νέα Τηλεόραση (Star): 28 εκατ.

* ΔΟΛ: 21 εκατ.

* Mad: 15 εκατ.

* Real: 6,5 εκατ.

"Πρώτο Θέμα": Η μία εταιρεία μέσα στην άλλη

Από το σύνολο των δανείων στα ΜΜΕ, αίσθηση προκάλεσε η δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς των μετόχων του "Πρώτου Θέματος" προκειμένου να αγοράσουν εταιρείες που είχαν συστήσει οι ίδιοι και συνέχιζαν να τις κρατούν! Το θέμα ανέδειξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Λάππας, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Θεοφύλακτος, Γιώργος Παπαηλιού).

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές είπαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει συνολικά 36 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για αγοραπωλησίες μετοχών των ίδιων μετόχων φυσικών προσώπων ανάμεσα στις τρεις εταιρείες: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, ΝΕΟ ΘΕΜΑ.

Το ιστορικό έχει ως εξής:

* Η εταιρεία εκδόσεων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. ιδρύεται το 2005 και από τους τρεις μετόχους: Αναστασιάδη, Καραμήτσο και Τριανταφυλλόπουλο.

* Στις 26 Νοεμβρίου 2007 η Πειραιώς χορήγησε δάνειο 18 εκατ. ευρώ προς την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. για εξαγορά των μετοχών της ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., δηλαδή για εξαγορά των μετοχών των ίδιων μετόχων -Αναστασιάδη, Καραμήτσου, Τριανταφυλλόπουλου- που είχαν ιδρύσει την πρώτη εταιρεία.

* Στις 14 Μαρτίου 2008 και στις 12 Ιουνίου 2008 η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζει το 70% της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ έναντι 12,5 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή αφορά το σύνολο των μετοχών του Τριανταφυλλόπουλου, που κατείχε το 40% στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και το μισό 20% και 10% των άλλων δύο. Τα χρήματα δεν πήγαν για αποπληρωμή του δανείου στην Πειραιώς,

* Στις 7 Ιανουαρίου 2009 η Πειραιώς αποδέσμευσε ποσό 4,5 εκατ., που, όπως τόνισε ο Ν. Συρμαλένιος, "αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση".

* Στις 28 Μαΐου 2010 οι μετοχές της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζονται από τους Καραμήτσο 50% και Αναστασιάδη 50% έναντι 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ που στο μεταξύ είχε ιδρυθεί από τους ίδιους μετόχους. Τα 3 εκατ. καταβάλλονται εξ ιδίων διαθέσιμων σε 10 ισόποσες δόσεις. "Ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους αποτελεί μια τουλάχιστον παράδοξη και ερευνητέα κατάσταση" υπογράμμισε ο Ν. Συρμαλένιος.

Ενήμερα δάνεια

Στις αποκαλύψεις για το "Πρώτο Θέμα" αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για "στοχευμένες" ερωτήσεις και αναφέροντας ότι η ιδιοκτησία του είναι στα χέρια φυσικών προσώπων και όχι εταιρειών, ότι η τράπεζα στη δανειακή συμφωνία που συνήψε έχει λάβει προσωπικές εγγυήσεις, επιχορηγήσεις τιμολογίων, ενέχυρα απαιτήσεων και σημάτων. Ο Γ. Πουλόπουλος τον επιβεβαίωσε και επανέλαβε ότι το δάνειο εξυπηρετείται και είναι ενήμερο, αλλά ύστερα από αναδιάρθρωση στην οποία οι μέτοχοι έβαλαν 12 εκατ. μετρητά.

Το "Πρώτο Θέμα" ανήκει στον Β. Ρέστη!

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι και οι τρεις εταιρείες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και ΝΕΟ ΘΕΜΑ αποτελούνται από μετόχους και φυσικά πρόσωπα, αλλά και από εταιρείες, δύο από τις οποίες είναι off shore: η PTMEDIA CORPORATION και η WHITEROCK INVESTMENTS.

Μετά τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων, η σημερινή σύνθεση της εταιρείας Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε. ανήκει κατά 50,18 % στον Βίκτωρα Ρέστη, κατά 19% στον Τάσο Καραμήτσο, κατά 13% στον Θέμο Αναστασιάδη και τα υπόλοιπα είναι πιο μικρά ποσοστά (η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ με 5,30% κ.λπ.). Ο Ν. Συρμαλένιος αναρωτήθηκε "ποια φερεγγυότητα έχει η τράπεζα απέναντι σε πρόσωπα - μετόχους, όταν ο Β. Ρέστης είχε προφυλακιστεί και αναγκάστηκε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο 36 εκατ., ενώ ο Θ. Αναστασιάδης καλείται τώρα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα παράνομου πλουτισμού".

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δάνειο στο 150% του κύκλου εργασιών

"Είσαστε πρωταθλητές στα δάνεια στα ΜΜΕ, είσαστε πρωταθλητές στον δανεισμό των κομμάτων -μπορείτε να πείτε ότι αυτό είναι από το παρελθόν της Αγροτικής Τράπεζας- και είσαστε και πρωταθλητές στη διαφημιστική δαπάνη. Αυτομάτως, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι έχετε δύο κλάδους, οι οποίοι είναι προβληματικοί, είναι επισφαλείς, αυξημένου κινδύνου εν γνώσει σας και όλοι αυτοί συνδέονται ρητά με τη διαφημιστική δαπάνη. Δεν είναι λογικό το συμπέρασμα ότι με επισφαλή δάνεια αποκτάτε πολιτική επιρροή;" υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Έφερε ως παράδειγμα τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ (Mega), όπου το καταγγελμένο δάνειο είναι στα 47 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της είναι το 150% σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών της. "Έγινε αποτίμηση της ταινιοθήκης από την Deloitte. Έχει αποτιμηθεί στα 117 εκατ." απάντησε ο Γ. Πουλόπουλος, ενώ ο Χρ. Παπαδόπουλος του υπενθύμισε ότι "έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένη", η Πειραιώς γιατί από το ALTER δεν πήρε ούτε ευρώ, παρά το ότι η ταινιοθήκη αποτιμήθηκε στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι ασχολήθηκαν με την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης της Τράπεζας Πειραιώς προς την "Αυγή" από το 2014 και μετά. Ο Γ. Πουλόπουλος είπε ότι από τα 133 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια ως διαφημιστική δαπάνη η "Αυγή" πήρε 660.000 ευρώ.

Η εφημερίδα του Κ. Μητσοτάκη δεν πλήρωσε 10 χρόνια το δάνειό της!

Εντυπωσιακή ήταν η αποκάλυψη ότι η εφημερίδα "Κήρυκας Χανίων", που σύμφωνα με εισηγητικό σημείωμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι συμφερόντων του πρ. πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, πήρε δάνειο που δεν το πλήρωνε επί 10 χρόνια! Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, που το επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, είναι ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας που δεν πλήρωνε το δάνειο συμμετέχει με σεβαστό ποσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Από τη δήλωση πόθεν έσχες του προέδρου της Ν.Δ. για το 2012 προκύπτει ότι συμμετέχει στην εφημερίδα από το 1986 με αρχικό κεφάλαιο εισφοράς 307.150 ευρώ.

Ο "Κήρυκας Χανίων", που σήμερα έχει κλείσει, πήρε από την Πειραιώς στις 28 Απριλίου 2005 μεσομακροπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 2,5 ετών και ύψους 300.000 ευρώ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι η εταιρεία είχε ήδη σωρευτικές ζημιές 376.000 ευρώ από προηγούμενες χρήσεις και ότι η Πειραιώς γνώριζε ότι υπήρχε δεύτερη προσημείωση (η πρώτη ήταν από την Παγκρήτια Τράπεζα), με αποτέλεσμα, από το δάνειο των 300.000 ευρώ που εγκρίθηκαν, τα 265.000 να είναι ακάλυπτα. Ακόμη υπήρχαν προσωπικές εξασφαλίσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τζινευράκη, που τότε ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Ο Γ. Πουλόπουλος επιφυλάχθηκε να μελετήσει τον φάκελο, διαπίστωσε ότι η οφειλή πλέον έφτασε τα 691.000 ευρώ και σημείωσε ότι το δάνειο έχει καταγγελθεί. "Αποφασίστηκε να καταγγελθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή δέκα χρόνια και έξι μήνες μετά και ενώ η οφειλή είχε διπλασιαστεί" του απάντησε αμέσως ο Ν. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι η Πειραιώς παραδέχεται πως "δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό για την αποπληρωμή του δανείου και των τόκων αυτού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL