Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ιδρυτικό συνέδριο / Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για το "άλμα στον ουρανό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδρυτικό συνέδριο / Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για το "άλμα στον ουρανό"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με την ψηφοφορία επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης και του καταστατικού του νέου κόμματος κορυφώνονται οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήμερα, ενώ νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται το κλείσιμο των παρεμβάσεων με την ομιλία του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Χθες, μέχρι αργά το βράδυ, οπότε η «Αυγή» έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, συνεχίζονταν οι ομιλίες των συνέδρων - σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε είθισται σε τέτοιου είδους κορυφαίες κομματικές διαδικασίες. Συνισταμένη της πλειοψηφίας των συνέδρων, όπως αυτή εκφράστηκε στο βήμα (αλλά και στις μεταξύ τους συζητήσεις), ήταν η επιθυμία για το επόμενο βήμα, για αυτό το «άλμα στον ουρανό», όπως είχε τονίσει στην εισαγωγική του ομιλία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμία για κοινή συμπόρευση σε αυτό το νέο, όπως διεκδικούσε η συντριπτική πλειοψηφία.

Τσακαλώτος V Λαφαζάνη

Στη βασική αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφικής και μειοψηφικής άποψης, το κύριο βάρος σήκωσαν, στο κλείσιμο της διαδικασίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αντιστοίχως.

Ο βουλευτής Β' Αθηνών Ευκλ. Τσακαλώτος διέψευσε και αυτός -όπως και άλλα πολλά μέλη της πλειοψηφίας νωρίτερα- τη φημολογία ότι επίκειται στροφή προς την Κεντροαριστερά, η οποία «έχει τελειώσει, δεν αντιπροσωπεύει πια τις λαϊκές τάξεις, έχασε κάθε επαφή με την κοινωνία». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας, «εμείς θα αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της πολιτικής με μια Αριστερά που όχι μόνο θα λέει αλλά θα κάνει πράγματα. Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλέγγυα οικονομία, τις αξίες τους σοσιαλισμού, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, και θα αναδείξουμε πως αυτά μπορούν να δώσουν λύσεις στο τώρα». Και, υιοθετώντας το σύνθημα (της άλλης πλευράς) για δεύτερο κύμα ριζοσπαστισμού, απάντησε:

Θέλουμε «μια Αριστερά που δεν θέλει ηρωικές ήττες, αλλά μια Αριστερά που θα κερδίσει. Δεν θέλουμε σε 30 χρόνια να γράφονται τραγούδια για το πόσο ηρωικά χάσαμε και πόσο ηρωικά πέσαμε. Είμαστε αριστεροί και ριζοσπάστες γιατί θα αλλάξουμε τον κόσμο». Και, τέλος, για το νέο κόμμα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος συνέστησε να μείνει «μακριά από τον κυβερνητισμό. Θα είμαστε στις Σκουριές και σε όλα τα κινήματα, ασχέτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Όλοι μαζί, χωρίς λογικές ανάθεσης, είμαστε όλοι πολιτικά στελέχη, να φτιάξουμε όλοι μαζί τις θέσεις και το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» μίλησε γι' αυτό που θα έπρεπε να είναι το θέμα του συνεδρίου: «Έχουμε δικτατορία στη χώρα, που την έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το γερμανικό κεφάλαιο - αυτοί είναι οι αντίπαλοι μας». Και, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, υποστήριξε «έχουμε ανεχτεί αυτήν την ατζέντα. Δεν έχουμε ανοίξει καμιά συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι δυνατόν να μην ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση για την Ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν, εμείς, που είμαστε τα υποζύγια να μην τολμάμε να την ανοίξουμε δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να μη μιλάμε για πτώχευση».

Παράλληλα όμως, ο Π. Λαφαζάνης άνοιξε και το θέμα του χρέους, «Μεγάλο μέρος του χρέους δεν είναι διαγραφή χρέους, είναι η μεγάλη αοριστία. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους συνολικά. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, τη στάση πληρωμών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να περάσουμε απέναντι, γιατί ο δρόμος που ακολουθούμε είναι φαύλος κύκλος, τραγωδία χωρίς τέλος».

Ταυτοχρόνως, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση για το νέο κόμμα: «Υπάρχει κανείς που δεν θέλει εδώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αγώνας. Αυτά τα μέλη θέλουμε. Δεν περισσεύει κανένας. Με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε περισσότεροι από εδώ», είπε δείχνοντας έτσι και τη λύση που η μειοψηφία θα ήθελε να δοθεί στο θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών.

Ποιοι άλλοι μίλησαν

Μοιραία δε, καθώς ελάχιστα ήταν τα στελέχη πρώτης γραμμής που πήραν το λόγο την Πέμπτη, χθες οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «βαριές» ομιλίες, όπως του Γ. Δραγασάκη, του Ν. Βούτση, του Δ. Παπαδημούλη, του Π. Κουρουμπλή, του Δ. Στρατούλη, της Σοφίας Σακοράφα, του Γ. Μπαλάφα, του Αλ. Καλύβη, του Ρούντι Ρινάλντι, του Ν. Χουντή, του Ν. Παππά, του Τ. Κορωνάκη και πολλών ακόμη (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες της «Αυγής»).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις των επικεφαλής συνιστωσών, όπως ο Αντ. Νταβανέλλος, ο Π. Κοσμάς και ο Γ. Σαπουνάς, που έδειξαν να επιμένουν στις απόψεις τους για τις συνιστώσες. Στον αντίποδα, ο Ρ. Ρινάλντι.

Το πρόβλημα "συνιστώσες" και η λύση (;)


Το θέμα των συνιστωσών παρέμενε "αγκάθι" ώς και την ώρα που η εφημερίδα έπαιρνε τον δρόμο προς το τυπογραφείο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι απόψεις Γλέζου κ.ά. δεν προκάλεσαν κάποια έκπληξη, αντιθέτως αυτό που αιφνιδίασε ακόμη και την ηγεσία της Κουμουνδούρου ήταν η πρόταση του Μανώλη Γλέζου για συλλογική ηγεσία. «Το θέμα αυτό δεν είχε μπει από κανένα μέλος, σε καμία προσυνεδριακή διαδικασία», ήταν ένα σχόλιο που ακούσαμε. Η πλειοψηφία εξάλλου έχει τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πλέον η διπλή ένταξη (με μικρή μεταβατική περίοδο), επιπλέον όλοι πρέπει να δεσμεύονται από τις ενιαίες αποφάσεις του ενιαίου πολιτικού κέντρου, συνεπώς χωρίς χωριστή πολιτική δράση. Και, αν θέλουν, τέλος, οι συνιστώσες μπορούν να πάρουν τη μορφή τάσης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία θέλει η εκλογή του προέδρου να γίνεται από το συνέδριο (και όχι την Κ.Ε.). Εν πάση περιπτώσει η εκλογή του Αλ. Τσίπρα να γίνει από το 1ο συνέδριο και στο μέλλον, τα συνέδρια να είναι αυτά που θα αποφασίζουν από ποιο σώμα θα εκλέγονται οι επόμενοι πρόεδροι.

Σε ό,τι αφορά την «Αριστερή Πλατφόρμα», εκείνη προκρίνει εκλογή του προέδρου από την Κ.Ε., επίσης συναινετική λύση στο θέμα των συνιστωσών. Ταυτόχρονα, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης, η μειοψηφία έχει διαφορετική θεώρηση -γι' αυτό και κατέθεσε χωριστά κείμενα- για το δημόσιο χρέος, τη δανειακή σύμβαση, τη θέση στην Ευρωζώνη. Ακόμη, την πολιτική συμμαχιών και ποια κυβέρνηση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα κοινωνικά αγαθά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL