Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ανδρέας Καρίτζης: “Οι κοινωνίες πάνε μπροστά όχι με κόμματα αλλά με τον λαό στο επίκεντρο των εξελίξεων”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Καρίτζης: “Οι κοινωνίες πάνε μπροστά όχι με κόμματα αλλά με τον λαό στο επίκεντρο των εξελίξεων”

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 5ου διαμερίσματος μίλησε προχθές ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, για την "Κυβέρνηση της Αριστεράς".
 

Στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου Όπλων, στα Κάτω Πατήσια, σε ένα πολυπληθές και ετερογενές ακροατήριο, ο Ανδρέας Καρίτζης μίλησε για τις δύο λογικές που συγκρούονται στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι: τη λογική των συμφερόντων, του κέρδους, του ανταγωνισμού, της μνημονιακής παράταξης, της ολιγαρχίας αλλά και τη λογική της αλληλεγγύης , της συνεργατικότητας, της δημοκρατίας, την οποία υπηρετεί πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

 

Για τον ομιλητή, η αλληλεγγύη, αν και συνυφασμένη με τα πιστεύω και την παράδοση του ελληνικού λαού, τείνει στις μέρες μας να χαθεί καθώς η μνημονιακή παράταξη προωθεί το μοντέλο του πλιάτσικου:

Ο ελληνικός λαός μαστίζεται από ζωτικά προβλήματα, όπως αυτό της φτώχειας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παιδείας, τα οποία όμως η "ολιγαρχία" επιλέγει να επιλύσει με λάθος τρόπο: με ιδιωτικές επενδύσεις, με κριτήρια που εκφυλίζονται τη λογική του πλιάτσικου, με αποδυνάμωση του κρατικού φορέα. Είναι βέβαιο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε κοινωνική καταστροφή και είναι επικίνδυνες για το μέλλον.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προτείνει την κυβέρνηση της αριστεράς στην οποία νευραλγικό σημείο αποτελεί η δημόσια πολιτική και στην οποία η κοινωνία στιβαρή, με αυτοπεποίθηση και γνώσεις, ικανοποιεί τις δικές της ανάγκες και σχεδιάζει το μέλλον της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πιστεύει και στηρίζει έμπρακτα τη συμμετοχή του ελληνικού λαού. Παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία 154 ομάδων εργασίας με πάνω από 3000 μέλη και φίλους του σύριζα, οι οποίες επεξεργάζονται τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του λαού. "Θέλουμε όλο και περισσότερα άτομα να πλαισιώσουν τις ομάδες εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, οι οποίες αποτελούν δημοκρατική και παραγωγική δύναμη γιατί απελευθερώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του ίδιου του λαού. Ο λαός μόνος του είναι που θα επιλύσει τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς κατέχει ενδογενείς δυνατότητες, και όχι οι ολιγάρχες", τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο Ανδρέας Καρίτζης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών ενώ στον λαό αποδίδονται τα ψίχουλα. Η οικονομική ανάκαμψη εξαντλείται στην κερδοσκοπία των αγορών. Όσο χρειάζονται πόροι, τόσο περισσότερα μνημόνια παίρνουν οι ολιγάρχες. Αντίθετα, η κυβέρνηση της αριστεράς σχεδιάζει με δημοκρατικό τρόπο τη δημόσια πολιτική και τις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες σχετίζονται με την ένταση της πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του λαού.

 

Ο Α.Καρίτζης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κωδικοποιώντας τους άξονες της κυβέρνησης της αριστεράς:

 

1. Tιμωρία των υπευθύνων της κοινωνικής καταστροφής, η οποία χωρίς να σχετίζεται με αισθήματα μίσους και αντεκδίκησης είναι απαραίτητα για να κλείσει με δίκαιο τρόπο η κοινωνία τις σχέσεις της με το παρελθόν.

2. Eπούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας (άμεση αντιμετώπιση με έκτακτα μέτρα της ανθρωπιστικής κρίσης).

3. Κατάργηση του μνημονίου (διακοπή του προγράμματος) και όλων των εφαρμοστικών σχετικών νόμων.

4. Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων.

5. Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στη βιομηχανία και την αγροτική ανάπτυξη.

6. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και αξιοποίηση της εργασίας.

7. Δημοσιονομική εξισορρόπηση με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

8. Αναχαίτιση της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων

9. Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (η οποία εξυπηρετεί τους ολιγάρχες γιατί αποκτηνώνει και φοβίζει τη λαϊκή τάξη ενώ συγχρόνως εκείνοι δεν ζουν στις γειτονιές μας).

10. Ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία).

11. Ριζική αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεσμών.

12. Αποκατάσταση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς και επέκτασή της.

13. Αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων (επαναπροώθηση των ξένων οι οποίοι εγκλωβίζονται στη χώρα μας, χωρίς δυστυχώς να αποτελεί επιλογή τους, διότι δεν μπορούν να φύγουν και επαναπατρισμός των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα παραμονής και προσφοράς στη χώρα τους).

14. Κοινός συντονισμός για την ανατροπή της φιλελεύθερης πολιτικής του κέρδους και του ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη (γιατί κανένας λαός δεν πρέπει να μένει μόνος του αντιμέτωπος με τις πολιτικές λιτότητας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL