Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Στη δίνη βαθιάς εσωστρέφειας το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη δίνη βαθιάς εσωστρέφειας το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το γυαλί μοιάζει να έχει ραγίσει ανεπανόρθωτα αφήνοντας βαθιές πληγές σε εσωκομματικό επίπεδο και σε επίπεδο ιδεολογικού προσήμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πληγές που όχι μόνο δεν έκλεισαν στη συνέχεια, αλλά μένουν ανοιχτές και αναδεικνύουν ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα στη στρατηγική και, τελικά, στις πολιτικές στοχεύσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου της Ν.Δ., που περιορίζει ή και απαγορεύει το συνταγματικό δικαίωμα των διαδηλώσεων, συνιστά μια ακόμη στρατηγική επιλογή της Φ. Γεννηματά που αναμένεται να αποβεί μοιραία για την προσπάθεια που κάνει τους τελευταίους μήνες διατυμπανίζοντας ότι εκπροσωπεί το προοδευτικό και αντιδεξιό κοινό, ώστε να αυξήσει επιρροή στον προοδευτικό χώρο όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ηχηρή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη από την κομματική γραμμή διά της αποχής τους από την ψηφοφορία έρχεται να τονίσει το πολιτικό σφάλμα που διέπραξε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για μια ακόμη φορά στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει να ασκεί αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση αντί για την κυβέρνηση.

Η Φ. Γεννηματά τη μια μέρα προεξόφλησε και ανακοίνωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, προτού καν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η συνέχεια έγινε ακόμη πιο παράλογη, αφού την επομένη έκανε δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που ήδη είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει επί της αρχής. Άπαξ και ανακοίνωσε την απόφασή της, πυροδοτήθηκε αναβρασμός εντός της Κ.Ο. και εκρηκτικό κλίμα δυσαρέσκειας και διαφωνιών κάθετα και οριζόντια στο κόμμα, μέχρι τη βάση. Αντιδράσεις που εκφράστηκαν απευθείας στην ίδια ή διά συνεργατών της και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μακρά πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου το κόμμα διαχρονικά διατηρεί ισχυρά ερείσματα. Δημιούργησε δηλαδή την τεράστια απορία: με ποιο σκεπτικό, πολιτικό και ιδεολογικό, μπορεί το «σοσιαλδημοκρατικό», «κεντροαριστερό» ή απλώς «προοδευτικό» ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο - «έκτρωμα» που, παρά τις βελτιώσεις - φτιασιδώματα και τις όποιες εκλογικεύσεις επιχειρήθηκαν, δεν έπαυε να φέρει ένα τόσο έντονο δεξιό ιδεολογικό φορτίο.

Δυο εικόνες

Το βάθος των αντιφάσεων και των ερωτημάτων που εγείρει η ξαφνική στάση της Φ. Γεννηματά να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη τη στιγμή που το είχε ανάγκη -ώστε να μην απομονωθεί μαζί με τον Κυρ. Βελόπουλο και να δείξει, αντίθετα, ότι το νομοσχέδιό του έχει μια διακομματική επίφαση προόδου- υπερτονίζεται μέσα από δύο χαρακτηριστικές εικόνες. Εικόνα πρώτη. Για να δικαιολογηθεί και να πείσει τον κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (και κυρίως του... ΠΑΣΟΚ) που την παρακολουθεί εμβρόντητος να δίνει χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό της Δεξιάς για να περιορίσουν τις διαδηλώσεις, η Φ. Γεννηματά χρησιμοποιεί ως κεντρικό επιχείρημά της το ευφυολόγημα ότι «ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο με δημοκρατικό μελάνι». Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Χ. Καστανίδης με διαύγεια και αυστηρότητα εξηγούν, αντίστοιχα, ότι αυτό παραμένει «αντιδημοκρατικό» και ότι η κυβέρνηση «είναι πολύ μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία». Εικόνα δεύτερη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδόν μειδιώντας απαξιώνει τη Φ. Γεννηματά και το κεντρικό επιχείρημά της για το «δημοκρατικό μελάνι», σχολιάζοντας ειρωνικά ότι αφήνει τέτοιες φράσεις να περάσουν χάριν της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Την έφερε ακόμα σε πιο δύσκολη θέση σπεύδοντας αμέσως μετά να πλέξει το εγκώμιο για την «εποικοδομητική» στάση της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. την αντιμετώπιζε με υποτιμητικό τρόπο. Μερικές μέρες νωρίτερα, πιέζοντάς την να ψηφίσει το νομοσχέδιο και απαντώντας στην κριτική που του ασκούσε για την οικονομία, της είχε πει ότι «αυτά δεν τα λέγατε όταν ήμασταν μαζί υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά...».

Για λόγους στοιχειώδους επιβίωσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αποφυγής περαιτέρω ραγδαίων εξελίξεων, η Φ. Γεννηματά αποφάσισε να μην ενδώσει σε εισηγήσεις που δέχτηκε από βουλευτές της, για διαγραφή των Παπανδρέου - Καστανίδη, αλλά να προειδοποιήσει ότι αν επαναληφθεί, θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος.

Στην Κ.Ο. που συγκάλεσε για να δοθούν εξηγήσεις και να «στριμωχτούν» οι δυο βουλευτές που βγήκαν εκτός γραμμής, δεν έγινε τίποτε από αυτά. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε το βαρύ κλίμα. Η Φ. Γεννηματά τους κατηγόρησε ότι «αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους» και ότι «θόλωσαν το στίγμα» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που... «είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική». Μάλιστα η εικόνα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τις ισορροπίες και τα σημερινά πολιτικά μεγέθη του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού του έγινε ακόμα χειρότερη αν συνυπολογιστεί ότι η Ν. Γιαννακοπούλου ζήτησε από τη Φ. Γεννηματά να προχωρήσει σε διαγραφές, θέτοντας ενώπιον του Γ. Παπανδρέου το ερώτημα αν μπορούν να είναι στο ίδιο κόμμα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

Τους εξέθεσε

Ο δε Χ. Καστανίδης είχε την ευκαιρία να διαψεύσει και να εκθέσει όσους επιχείρησαν να πλήξουν τη φερεγγυότητά του αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ενώ είχε συμφωνήσει να στηρίξει την απόφαση της πλειοψηφίας, «τα γύρισε» τελευταία στιγμή. Αλλά και να αναδείξει ότι υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποκαλύπτοντας ότι κάποιοι εισηγούνταν από την αρχή ψήφιση του νομοσχεδίου ακόμα και χωρίς τις αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», τέτοια στάση είχαν επιδείξει κατά την πρώτη κομματική σύσκεψη βουλευτές όπως οι Ανδ. Λοβέρδος, Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Γεγονός που δείχνει ότι, παρά το «άλλοθι» των αλλαγών στο νομοσχέδιο που επικαλέστηκε η Φ. Γεννηματά, η συντηρητική πτέρυγα του κόμματος κυριάρχησε ξανά σε μια κομβική στιγμή.

Δεν ήθελαν ταύτιση με Ν.Δ.

Μαζί με τους Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη, εξαρχής διαφώνησαν και οι Μιχ. Κατρίνης, Γ. Μουλκιώτης, Ανδ. Πουλάς, συντασσόμενοι με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποφευχθεί η ταύτιση με τη Ν.Δ. Αν και στην ψηφοφορία τελικά στοιχήθηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας της Κ.Ο., η καταγραφή της διαφωνίας του ενδεχομένως να έχει σημασία για το εγγύς ή το λίγο πιο μακρινό μέλλον.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL