Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
"Έχουμε αυτόνομη πορεία, καμένη υπόθεση η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έχουμε αυτόνομη πορεία, καμένη υπόθεση η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Στην προσπάθειά της να «τρέξει» τη στρατηγική απόφαση που έχει λάβει για επίθεση προς τη Ν.Δ., αλλά παράλληλα να κρατάει και αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διεκδικεί τον ρόλο του «τρίτου πόλου», η Φ. Γεννηματά συχνά δεν αποφεύγει ισοπεδωτικές αναφορές ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και ρητορικές υπερβολές αναντίστοιχες της πολιτικής δυναμικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όπως χθες, όταν χαρακτήρισε «κοκορομαχίες» και «άγονη» την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. ως εάν «υπεύθυνη», ουσιαστική και παραγωγική αντιπαράθεση να είναι εκείνη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την κυβέρνηση και μόνο. Ή το «τσουβάλιασμα» ότι, όπως η κυβέρνηση είναι αμήχανη επειδή «οι ιδεολογίες, οι προτάσεις, η γραμμή τους όλα αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίνονται και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτό που ζούμε σήμερα», έτσι είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο του αφηγήματος της «υπεύθυνης, αλλά σκληρής αντιπολίτευσης» (από το οποίο καταβάλλει εμφανή προσπάθεια να εξαιρέσει τον ΣΥΡΙΖΑ), η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι οι δύο πόλοι που συγκρούονται είναι η Ν.Δ., ως συντήρηση, και η σοσιαλδημοκρατία, ως «ο προοδευτικός πόλος που εκφράζουμε εμείς με τη συνολική μας στάση σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είναι ολοφάνερο πια πως μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις μέσα από ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο κράτος».

Με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν κρύβει την πολιτική ανησυχία της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον εκδηλώνει την απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εδραιωθεί στο αντικυβερνητικό “στρατόπεδο” σ' αυτή τη μάχη θέσεων που ήδη διεξάγεται για την “επόμενη μέρα”. Χθες άλλωστε δημοσιοποίησε το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αφήσει τις διαρροές για εκλογές και να κοιτάξει το κυβερνητικό έργο κατηγορώντας τον ότι «καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία».

Η «ανάγκη» αυτή της Χαρ. Τρικούπη για «κόντρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ και «διευκρινίσεις» φαίνεται να μεγαλώνει όσο διεξάγεται αναπόφευκτα και η δημόσια συζήτηση για την «επόμενη μέρα», θεωρώντας ότι της δημιουργεί πρόβλημα στην ενδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενόψει των επόμενων εκλογών. Έτσι, όσο στελέχη μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο για τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προοδευτική διακυβέρνηση, η Χαρ. Τρικούπη με όλο και μεγαλύτερη ένταση παρεμβαίνει για να επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν αλλάζει η απόφαση για «αυτόνομη πορεία».

Έτσι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ερωτηθείς με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Ρέππα, είπε ότι «η περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καμένη υπόθεση. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασιστεί και επικυρωθεί από το συνέδριο και δεν αλλάζει». Παρομοίως ο γραμματέας Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος δήλωσε (ieidiseis.gr) ότι «δεν είναι ζήτημα προϋποθέσεων, είναι ζήτημα θέσεων. Το πολιτικό μας DNA με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατό».

Παρέμβαση Ρέππα

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Δ. Ρέππας τοποθετήθηκε χθες εκ νέου και ενδεχομένως «διευκρινιστικά», χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από την αρχική πολιτική του εκτίμηση. Είπε δηλαδή ότι το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανό, ωστόσο πολλές φορές οι εξελίξεις είναι τέτοιες ώστε πράγματα που φαίνονται απίθανα γίνονται αυτομάτως πιθανά ή και αναγκαία.

«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ασφαλώς και δεν είναι ο 'φυσικός σύμμαχος' του ΣΥΡΙΖΑ», «σίγουρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός φορέας με τον οποίο πρέπει να έχουμε διάλογο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς που ανήκουν στην άλλη πλευρά του πολιτικού λόφου» είπε. Αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιχμή προς ορισμένες πτέρυγες του κόμματος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL