Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Καμία αλλαγή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Καμία αλλαγή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Διαπιστευτήρια για τη διατήρηση του status quo των σχέσεων με την Πολιτεία έδωσε στην Εκκλησία μετά τον πρωθυπουργό και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η Ν. Κεραμέως δεσμεύτηκε για «διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών». Παράλληλα, η υπουργός διαβεβαίωσε την Εκκλησία ότι «υπάρχει καλή θέληση από πλευρά της Πολιτείας η συνεργασία με την Εκκλησία να είναι γόνιμη, εποικοδομητική και στη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης». Τη Ν. Κεραμέως συνόδευσε στη συνάντηση ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Η Ν. Κεραμέως και ο Ιερώνυμος συμφώνησαν για τακτικές επαφές προκειμένου να λύνονται ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε επανενεργοποίηση της επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας, σημειώνοντας ότι η εμπειρία της λειτουργίας της είναι θετική, καθώς «προλαβαίνει πολλά πράγματα τα οποία πολλές φορές είναι απλά». «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η επανέναρξη του διαλόγου προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους» παρατήρησε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως.

Παράλληλα, το orthodoxia.info μετέδωσε πληροφορία ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα «ξεπαγώσουν» 200 θέσεις για την πρόσληψη κληρικών.

Χρυσόστομος: Πολιτική συνέπεια

Την ίδια ώρα, «θετική εξέλιξη στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας» χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τις συναντήσεις του Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, μιλώντας μάλιστα για «πολιτική συνέπεια» του Κυριάκου Μητσοτσάκη και της Ν. Κεραμέως. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρυσόστομος θύμισε μάλιστα ότι «η παρούσα κυβέρνηση, και όταν ήταν στον χώρο της αντιπολίτευσης, ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τις επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας».

Ο Χρυσόστομος σχολίασε ότι «ξεκινάει ένας διάλογος σε επίπεδο θεσμών και όχι προσωπικών συναντήσεων», αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς Ιερώνυμου και Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της συμφωνίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία. Ο Χρυσόστομος ήταν από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Ιερώνυμου και των μητροπολιτών που τον υποστήριξαν σε σχέση με το ζήτημα της συμφωνίας με την Πολιτεία.

Ειδικά για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο Χρυσόστομος έδειξε να ευελπιστεί σε νέο «μπλόκο» από το ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία μορφή συζήτησης εάν πρώτα δεν δημοσιευθούν και δεν δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ απένταντι στις προσφυγές οι οποίες κατετέθησαν κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων των αποφάσεων του κ. Γαβρόγλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL