Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.6°C18.2°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C18.0°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C12.3°C
0 BF 100%
Ο "Άρης" ζει σε ένα υπόγειο στο Μαρούσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Άρης" ζει σε ένα υπόγειο στο Μαρούσι

Στο υπόγειο του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχουν γραφεία ούτε αποθήκες. Εκεί ζει από τον περασμένο Ιούνιο ο "Άρης" (ARIS - Advanced Research Information System), ο πρώτος εθνικός υπερ-υπολογιστής που στηρίζει την ερευνητική παραγωγή πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Με 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες και κατατάσσεται ανάμεσα στους 500 πιο ισχυρούς υπολογιστές του κόσμου.

Ο "Άρης" αποτελείται από δύο συστήματα, με το πρώτο να επεκτείνεται σε 10 καμπίνες. Το δεύτερο τελεί υπό δοκιμή και σύντομα θα μπει σε πλήρη λειτουργία. Οι υπολογιστές του είναι συνδεδεμένοι με οπτικές ίνες, με ένα δίκτυο που λέγεται FDR Infiniband και που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση στις μεταφορές δεδομένων και υψηλό εύρος ζώνης.

"Είμαστε περήφανοι για τον 'Άρη', όπως και για τις νεφοϋπολογιστικές υπηρεσίες (cloud). Αυτές τις υποδομές με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα μπορούσαν να τις έχουν τα πανεπιστήμια", μας είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας Παναγιώτης Τσανάκας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την παρουσίαση των υπηρεσιών του δικτύου. "Οι ηλεκτρονικές υποδομές είναι πλέον απαραίτητες για την εκπαίδευση και την έρευνα. Χωρίς αυτές είσαι καταδικασμένος τρόπον τινά να είσαι στο περιθώριο. Αυτή τη στιγμή, ό,τι προσφέρει το ΕΔΕΤ είναι αντίστοιχο του επιπέδου των χωρών της Ευρώπης", συμπλήρωσε.

Ο "Άρης" είναι μόνο μία από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που παρέχει το ΕΔΕΤ. Πάνω από 120 εκπαιδευτικοί φορείς της χώρας καλύπτονται από το 9 χιλιάδων χιλιομέτρων δίκτυο οπτικών ινών του.

"Είναι σημαντικό να πετύχουμε τη λειτουργική συνέργεια και συμπληρωματικότητα μεταξύ όλων των φορέων, ώστε να έχουμε ενιαίο χώρο ψηφιακών υπηρεσιών και οριζόντιες υποδομές για όλους", τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην εκδήλωση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θύμισε πως "ο αγώνας για την ανάταξη της παραγωγικής μηχανής της χώρας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι σκληρός και διαρκής", τονίζοντας πως "το ΕΔΕΤ συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή της 'διαρροής εγκεφάλων'".

Ακόμη και "το επιχειρησιακό πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση' εμπιστεύθηκε το ΕΔΕΤ για την υλοποίηση και λειτουργία των αναγκαίων ψηφιακών υποδομών για τον χώρο της έρευνας και εκπαίδευσης", όπως είπε χθες ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης.

Η πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρα Νικολαΐδου ήταν εκεί, ανάμεσα στους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, λέγοντάς μας πως "οι κεντρικές υποδομές του δικτύου δίνουν σε όλους τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το πανεπιστήμιο και το σημείο της χώρας στο οποίο βρίσκονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL