Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ / Η απεργία κρατά ανοιχτά τα Πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ / Η απεργία κρατά ανοιχτά τα Πανεπιστήμια

Νέα έκκληση για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου απευθύνει στον υπουργό Παιδείας η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί όχι μόνο το συγκεκριμένο εξάμηνο, αλλά και πολλά ακόμα, αφού η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας «οδηγεί αντικειμενικά σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των εργαζομένων, αυτή τη στιγμή η απεργία είναι αυτή που κρατά ανοικτά τα πανεπιστήμια, καθώς μπλοκάρει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Εάν δεν υπήρχαν οι ηρωικές κινητοποιήσεις του διοικητικού προσωπικού και των διδασκόντων τα πανεπιστήμια, κυρίως αυτό των Αθηνών και το Πολυτεχνείο θα είχαν ήδη καταρρεύσει. Υπό το πρίσμα αυτής της διαπίστωσης, συνέρχονται σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεχίζουν την απεργία για όγδοη εβδομάδα. Ανάλογες συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και σε άλλα ιδρύματα που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού έχει λάβει απόφαση για απεργία καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και νέα συνεδρίαση το Σάββατο.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εκφράζει την πάγια και σταθερή θέση της για την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων. Ωστόσο, η Σύγκλητος είναι σαφής: Το υπουργείο Παιδείας φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα αδιέξοδη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, μια κατάσταση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην επιτέλεση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος.

Στο μεταξύ αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η έκθεση «τεκμηρίωσης» της διαθεσιμότητας που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και ορίζει έναν διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη ΔΕΠ. Τα μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την έκθεση, τονίζοντας ότι με βάση αυτόν τον δείκτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να έχει μόνο 20 διοικητικούς υπαλλήλους στο σύνολό του, ενώ ορισμένα ΑΕΙ δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους!

Σημειώνεται ότι ο διεθνής μέσος όρος, σύμφωνα με έγκυρες μετρήσεις, κυμαίνεται από 70 έως 110 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη ΔΕΠ. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπογραμμίζει η Σύγκλητος, υπολογίζονται από τον αρμόδιο υπουργό 1,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς μετρήσεις ο μέσος όρος στα ξένα πανεπιστήμια είναι 7-10 διοικητικοί ανά 100 φοιτητές.

Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης Τεκμηρίωσης του υπουργού Παιδείας, τονίζει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιβεβαίωσε την πεποίθηση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι η κυβέρνηση είχε εξαρχής ως μοναδικό στόχο τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων και όχι την αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητικών υπηρεσιών και την αναδιοργάνωσή τους.

Στον αντίποδα βρίσκεται το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΜΠ, το οποίο έσπασε τη σιωπή του και χύνει κροκοδείλια δάκρυα, καθώς διαπιστώνει ότι «ο αποκλεισμός του Ιδρύματος και η αναστολή όλων των λειτουργιών του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εξαμήνου η οποία θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους και στη μελλοντική εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος, σε ακύρωση συμβατικών υποχρεώσεων του ιδρύματος στο πλαίσιο ερευνητικών έργων ή άλλων συμβάσεων με τρίτους, σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ερευνητές και τους υπόλοιπους συνεργάτες, που αυτοί μόνοι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της απεργίας».

Συλλαλητήρια αύριο στις μεγάλες πόλεις

Σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του μεταβατικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε από χθες και μέχρι την Παρασκευή ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, ως μέσο στήριξης και συμπόρευσης με τον αγώνα των απεργών διοικητικών υπαλλήλων. Μετά και απ' αυτή την εξέλιξη παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η προθεσμία εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών.

Σήμερα οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων στις εταιρίες Wind και Vodafone, τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα και τον σύλλογο εργαζομένων στην Ethnodata διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναδείξουν από κοινού τις δραματικές συνέπειες της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Αύριο, με απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού, προγραμματίζονται συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL