Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Η απενοχοποίηση του ακροδεξιού λόγου και η ρατσιστική βία ως καθημερινότητα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απενοχοποίηση του ακροδεξιού λόγου και η ρατσιστική βία ως καθημερινότητα...

Η ρατσιστική βία δεν περιορίζεται πια στα σκοτεινά στενά, αλλά έχει βγει και στο φως της ημέρας, στα social media, στα ΜΜΜ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην καθημερινότητά μας, όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση για το 2018 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε για τη χρονιά που πέρασε αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας -ειδικά οι σωματικές βλάβες σε πρόσφυγες και μετανάστες-, ενώ από τα ρατσιστικά περιστατικά δεν λείπουν και θύματα Έλληνες, Ρομά, ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ με θύτες τόσο ενστόλους αλλά και δημόσιους υπαλλήλους υπηρεσιών!

Χαρακτηριστικό του καθημερινού φασισμού είναι ότι στην έκθεση ξεχωρίζει πια ειδική κατηγορία με επιθέσεις εναντίον οικογενειών προσφύγων, ασυνόδευτων ανηλίκων και μανάδων με καροτσάκια σε ΜΜΜ, οι οποίοι εμποδίζονται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς. Στην ίδια κατηγορία καταγράφονται και επιθέσεις ενοίκων πολυκατοικίας κατά μονογονεϊκών οικογενειών αιτούντων άσυλο με μικρά παιδιά που έμεναν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

"Η αύξηση αυτή συνδέεται με την πολιτική πόλωση σε οικουμενικό επίπεδο ως προς το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών-ριών, σε συνδυασμό με εθνικούς και τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κατάστασης στην Ελλάδα. Η ενίσχυση της παρουσίας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ενθαρρύνει τις βίαιες ξενοφοβικές ομάδες, οι οποίες διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας σφαίρας" παρατήρησε η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, συμπληρώνοντας ότι "με την απενοχοποίηση των φοβικών αντιλήψεων έναντι του 'άλλου', η βία βρίσκει έρεισμα και προσελκύει περισσότερους υποστηρικτές".

Από το Σύνταγμα μέχρι το Διδυμότειχο

Το Δίκτυο κατέγραψε κατά το 2018 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα, από τα οποία σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστριες ή πρόσφυγες, σωματεία μεταναστών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και μνημείο θυμάτων προσφύγων σε ναυάγια. "Σε 6 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες λόγω χρώματος, αλλοδαπής ή εθνοτικής καταγωγής. Σε 9 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε Έλληνας λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας. Σε 27 περιστατικά, μεταξύ των οποίων και ένα περιστατικό βιασμού, στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (εκ των οποίων 5 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πολίτης Ε.Ε.). Σε 59 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 63 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον δύο ατόμων)".

Σύμφωνα με την έκθεση, 61 περιστατικά συνέβησαν στην Αττική, κυρίως κοντά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκαν: 22 περιστατικά στη Λέσβο -περιλαμβάνεται και το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς-, 13 στην Πάτρα, 10 στη Θεσσαλονίκη, 2 στο Διδυμότειχο και από ένα περιστατικό σε Άργος, Βόλο, Θάσο, Καρδίτσα, Λάρισα, Μύκονο, Ρόδο, Τρίκαλα, Χίο.

Τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα σε δημόσιο χώρο, ενώ ανησυχητικό είναι ότι καταγράφονται επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μέρα μεσημέρι σε μέρη με μεγάλη κίνηση, π.χ. στο Σύνταγμα. Οι καταγραφές επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ είναι μειωμένες, ωστόσο αυτό και μόνο προκαλεί την ανησυχία, όπως σημείωσε η Τ. Σταυρινάκη, εξηγώντας ότι αποφεύγουν την καταγγελία υπό τον φόβο αποκάλυψης της ταυτότητάς τους ή άλλων συνεπειών, γεγονός που παρατηρείται σε όλη την Ε.Ε.

Θύτης... δικαστής!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΛΟΑΤΚΙ άτομα στοχοποιούνται όχι μόνο στον δρόμο αλλά και από δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς κατά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η εφαρμογή του νόμου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, διαδικασία την οποία χαρακτήρισε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ως "ιδιαίτερως προβληματική και κοστοβόρα, με στρεβλές εφαρμογές του νόμου με ρατσιστικό υπόβαθρο". Όπως εξήγησε, υπήρξε περίπτωση δικαστή που, κατά παράβαση του νόμου, έκανε την απαραίτητη διαδικασία σε ανοιχτό ακροατήριο, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες για ληξίαρχο που αρνούνταν να μεταβάλει τα έγγραφα. Αξιοσημείωτη είναι και η καταγραφή περίπτωσης διάκρισης κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμου μέσα σε υπουργείο, το οποίο θα όφειλε να είναι πιο ευαίσθητο, όπως σημείωσε η Τ. Σταυρινάκη.

Το προφίλ των δραστών

Σχετικά με το προφίλ των δραστών και τους υποστηρικτές της βίας, το Δίκτυο διακρίνει τις εξής κατηγορίες: "Κάποιοι εξ αυτών είναι ακραίοι, οργανωμένοι σε ομάδες και δράστες οι ίδιοι ρατσιστικών επιθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι δράστες των επιθέσεων για τις οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη οργανώσεις ή επιθέσεων που τελούνται κατόπιν ακραίων ξενοφοβικών προσκλήσεων μέσω κοινωνικών δικτύων. Κάποιοι άλλοι είναι ευκαιριακοί δράστες, δηλαδή 'ξεσπούν', ευκαιρίας δοθείσης, σε βίαιες επιθέσεις κατά των στοχοποιούμενων ομάδων. Έτσι, με αφορμή μια διαφωνία για άσχετο λόγο, λ.χ. ένα επεισόδιο οδικής συμπεριφοράς, κάποιοι εξ αυτών εκδηλώνουν ακραία βία, η οποία εκφράζει τη βαθιά προκατάληψή τους έναντι του θύματος. Στην ίδια ομάδα περιστατικών εντάσσονται ελαφρύτερα περιστατικά τα οποία τελούνται εντός του αστικού ιστού από επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ή γείτονες πρόσφατα αφιχθέντων προσφύγων. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι συνήθως ακραία, αλλά εν τέλει είναι απολύτως απαξιωτικά.

Τέλος, το προφίλ των δραστών συμπληρώνει η περίπτωση ατόμου που δεν προβαίνει σε βία άμεσα, αλλά στην ουσία την επιδοκιμάζει, τη διευκολύνει και ενδεχομένως θα «δοκιμάσει» κάποιες πτυχές της για ίδιον όφελος. Έτσι, υπάλληλος θα εισπράξει (;) το αντίτιμο εισιτηρίου ΚΤΕΛ το οποίο καταβλήθηκε από τα θύματα πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία για να τους συλλάβει ως παράτυπα εισερχόμενους στη χώρα".

Αύξηση αστυνομικής βίας

Τέλος, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι καταγραφές περιστατικών με δράστες ή εμπλεκόμενους ένστολους, με 22 περιστατικά. Το 2017 είχαν καταγραφεί 10. Στα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται 5 περιστατικά από την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη τον περασμένο Απρίλιο. Τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων ενστόλων ήταν κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά (11 περιστατικά), ασυνόδευτοι ανήλικοι (3 περιστατικά), αιτούντες άσυλο (6), πρόσφυγας (1 περιστατικό), Ελληνίδα τρανς γυναίκα (1 περιστατικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ΕΛ.ΑΣ. κοινοποίησε στο Δίκτυο, την ίδια περίοδο κατέγραψε 226 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο, εκ των οποίων όμως τα 63 αφορούσαν ρητορική μίσους, σε 170 έκαναν προανάκριση και σε 56 περιστατικά επιλήφθησαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στα 226 περιστατικά περιλαμβάνονται 15 περιστατικά με εμπλεκόμενους αστυνομικούς, σε 152 περιστατικά στα οποία η εθνικότητα του θύματος ήταν το κίνητρο της ρατσιστικής επίθεσης και σε 16 η... αναπηρία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL