Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ποινική δίωξη στους αιτούντες άσυλο του Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποινική δίωξη στους αιτούντες άσυλο του Μαρτίου

Με μια μαζική ποινική δίωξη προς τους εισερχόμενους του Μαρτίου στη Λέσβο από την Εισαγγελία Μυτιλήνης προχωρά η υλοποίηση της ρήσης του κυβερνητικού εκπροσώπου τον περασμένο Μάρτιο ότι πρόκειται για «ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων», η οποία αποτελείται από όσους έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου και για τους οποίους, σύμφωνα με την τότε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε «ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου», ενώ οριζόταν ότι τα «άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις καθώς αντιβαίνει στη σύμβαση της Γενεύης και υπό ευρωπαϊκή πίεση που είχε γίνει σαφής και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο είχε υποχωρήσει και είχε πει ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με πηγές της «Α», έχει καταγραφεί η βούληση να αιτηθούν άσυλο, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί για όλους η κατάθεση του αιτήματος, καθώς μεσολάβησαν τόσο οι μετακινήσεις τους στην ενδοχώρα όσο και το κλείσιμο των υπηρεσιών ασύλου λόγω κορωνοϊού.

Ποινική δίωξη και στη μάνα που πνίγηκε το παιδί της

Ανάμεσα στους περίπου 850 εισελθόντες του Μαρτίου στη Λέσβο, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο, βρίσκεται και η μητέρα της οποίας το παιδί της πνίγηκε ανοιχτά της Λέσβου, νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης σύμφωνα με τη ΜΚΟ HIAS.

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι αυτοί κρατήθηκαν όλο τον Μάρτιο, αρχικά στο αρματαγωγό στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κλειστό κέντρο της Μαλακάσας και στο Κλειδί Σερρών, κλειστές δομές που στήθηκαν εν μια νυκτί ειδικά γι’ αυτούς, σε απάνθρωπες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στο αρματαγωγό και ενώ περίμεναν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, τους είχαν μοιραστεί αποφάσεις απέλασης.

Δίωξη που αντίκειται στη Συνθήκη της Γενεύης

«Ποινική δίωξη αιτούντων άσυλο για παράνομη είσοδο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου, είναι παράνομη. Οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής εάν αυτοί προερχόμενοι απευθείας από χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν, εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος των χωρών χωρίς άδεια, υπό τον όρο ότι αυτοί αφενός θα παρουσιαστούν άμεσα στις αρχές και αφετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομη είσοδο ή διαμονή τους, αναφέρει ρητά το άρθρο 31 παράγραφος 1 της Σύμβαση της Γενεύης» τονίζει η HIAS.

Αντίθετη και στον δίκαιο καταμερισμό προσφύγων στην Ε.Ε.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η «ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη οι υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, διωκόμενων ποινικά για παράνομη είσοδο, έχουν αποπροτεραιοποιηθεί από τις λίστες για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των ελληνικών καμπ».

Νομικό και γραφειοκρατικό χάος

Όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος και διευθυντής του παραρτήματος της Ελλάδος της οργάνωσης HIAS Βασίλης Κερασιώτης, ακόμα και η επίδοση των εγγράφων που θα γνωστοποιούν τη δίωξη στους αιτούντες είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς είναι αβέβαιο αν ο αστυνομικός από τη Μυτιλήνη που θα κληθεί να κάνει την επίδοση γνωρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πια στην ενδοχώρα σε διαφορετικά κέντρα, κατά συνέπεια θα υπάρχει ακόμα μια διαδικασία εις βάρος τους χωρίς καν να το γνωρίζουν κάποιοι εξ αυτών. Το γεγονός αυτό αυξάνει προφανώς μια πιθανή ερήμην καταδίκη που μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά μπροστά του σε κάποια άλλη στιγμή στέλνοντάς τον απευθείας σε ένα κρατητήριο ή σε έναν νομικό κυκεώνα.

Η περίπτωση του Έβρου

Η ποινική δίωξη εις βάρος και όσων έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο έρχεται να προστεθεί στις ανάλογες διώξεις που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο διάστημα όσοι αιτούντες άσυλο είχαν εισέλθει από τον Έβρο, όπως είχαμε γράψει τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, οι διώξεις για τους εισελθόντες του Έβρου ήταν με την αυτόφωρη διαδικασία και μάλιστα είχαν οδηγήσει και σε καταδίκες με ποινές 3, 5 ή 4 ετών χωρίς αναστολή, με χρηματικά πρόστιμα των 10.000 ευρώ, χωρίς επαρκή διερμηνεία, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), ενώ υπήρχαν περιπτώσεις οικογενειών όπου ο άνδρας καταδικάστηκε και η γυναίκα πήρε αναστολή και βρέθηκε στο ΚΥΤ του Φυλακίου με τα παιδιά της χωρίς να ξέρει τι να κάνει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL