Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Αλλάζει ξανά ο νόμος για το άσυλο με πιο αυστηρά κριτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει ξανά ο νόμος για το άσυλο με πιο αυστηρά κριτήρια

Να απαλείψει μάλλον το άσυλο από τον τίτλο προσπαθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προκύπτει από τις διαρροές σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που είχε εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα όσο και από τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη.

Το νέο νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό δεν συνέβη ακόμα και πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει τις διαδικασίες ασύλου μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί ασύλου που κατέθεσε ο τότε αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, του οποίου η εφαρμογή άρχισε μόλις τον Ιανουάριο και ο οποίος είχε δεχθεί ήδη σφοδρή κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία και το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Συνεχείς τροπολογίες

Στο διάστημα αυτό, βέβαια, έχουν υπάρξει αρκετές τροπολογίες ή Υπουργικές Αποφάσεις, που είτε εφαρμόστηκαν είτε όχι, ενώ υπήρξε και περίπτωση που τροπολογία άλλαξε ρύθμιση του νόμου του περασμένου Οκτωβρίου, ακόμα και μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη της εφαρμογής του, που αφορούσε το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνονται οι εξώσεις μετά την αναγνώριση ασύλου ή την απόρριψη.

Χωρίς συνέντευξη

Στις νέες ρυθμίσεις, πέραν των αυστηρών προθεσμιών που παραμένουν για τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται η δυνατότητα παράλειψης της προσωπικής συνέντευξης σε περίπτωση που αποδειχτεί αδύνατη η διερμηνεία στη γλώσσα που επιλέγει ο εξεταζόμενος, αν είναι διαφορετική από την επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής ή μια από τις επίσημες.

Η ρύθμιση αυτή μάλιστα θυμίζει το περιστατικό με την καταγγελία των 28 αιτούντων άσυλο από χώρες της Αφρικής προ μηνών, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη, καθώς δεν βρέθηκε διερμηνέας για τη μητρική τους γλώσσα.

Στενεύουν οι όροι

Επιπλέον στις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η δυνατότητα απόρριψης των αιτήσεων ασύλου όσων έχουν ζήσει σε τρίτη χώρα για περισσότερο από δύο μήνες χωρίς να έχουν υποστεί δίωξη, κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης λόγω έλλειψης διερμηνείας σε μη επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής, συρρίκνωση της νομικής βοήθειας στον δεύτερο βαθμό εξέτασης.

Μάλιστα στις δύο παραπάνω σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις αναφέρθηκε και σε χθεσινή της ερώτηση προς τον Ν. Μηταράκη η ευρωβουλευτής Ντάλι από την ευρωομάδα της Αριστεράς ζητώντας να μάθει την αντίδραση της Κομισιόν, λέγοντας ότι το νέο νομοσχέδιο παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.

Στο νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη διοίκηση και τους διοικητές των δομών, αλλά και για τις αρμοδιότητες της ειδικής γραμματείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL