Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Από τον κοινό αγώνα ενάντια στο Corpus Christi, στους "οπαδούς του παιδεραστή Δία" και τους "κίναιδους ιερείς" / Η σύγκρουση του Σεραφείμ με τους χρυσαυγίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον κοινό αγώνα ενάντια στο Corpus Christi, στους "οπαδούς του παιδεραστή Δία" και τους "κίναιδους ιερείς" / Η σύγκρουση του Σεραφείμ με τους χρυσαυγίτες

Οκτώβριος 2012. Η παράσταση Corpus Christi ανεβαίνει στο θέατρο «Χυτήριο» ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από τις συνήθεις παραθρησκευτικές ομάδες και τη Χρυσή Αυγή. Τη δυσφορία της εκφράζει και η Εκκλησία, η οποία όμως δεν στηρίζει τις ακραίες κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται εκείνες τις μέρες. Στις 12.10 ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ βρίσκεται στο Α.Τ. Ομόνοιας και καταθέτει μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης για κακόβουλη βλασφημία ζητώντας παράλληλα την άμεση διακοπή των παραστάσεων. Δίπλα του βρίσκεται κλιμάκιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Χρήστο Παππά, οι οποίοι φωτογραφίζονται με τον μητροπολίτη μετά την κατάθεση από κοινού της μήνυσης. Σε ανακοίνωση τους, μάλιστα, αναφέρουν πως «η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό δυναμικών και φωτισμένων ιεραρχών».

9 Απριλίου 2013. Ο Χρ. Παππάς εκθειάζει ανακοίνωση του Σεραφείμ, τον οποίο χαρακτηρίζει «λαοφιλή ιεράρχη με τοποθετήσεις που 'καίνε'», σχετικά με την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι βαθιά ρατσιστικό ενάντια στους μουσουλμάνους, κατηγορώντας τον δήμαρχο Αθηνών για προσπάθεια «ισλαμοποίησης» της Ελλάδας.

Όταν ο «φωτισμένος και λαοφιλής ιεράρχης» έγινε «σιωνιστής με προτίμηση στα οθωμανικά ήθη»

Στις 22.4 ο Σεραφείμ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «νεοπαγανιστές πού χρηματοδοτούνται από τους γνωστούς τραπεζίτες».

Τι προκάλεσε την οργή του μητροπολίτη απέναντι στους μέχρι πρότινος συμμάχους του;

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αφορμή υπήρξε αφενός η παρουσία της νεολαίας της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή Η. Κασσιδιάρη σε τελετή για το χειμερινό ηλιοστάσιο και αφετέρου, η συνέντευξη του βουλευτή Α. Ματθαιόπουλου στο περιοδικό «Crash», στην οποία δήλωσε σεβασμό στην αρχαία θρησκεία καθώς και πως «αισθάνεται πρώτα Έλληνας και μετά χριστιανός».Στη μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ως "αντιχριστιανικό κόμμα με παγανιστικές και ειδωλολατρικές θέσεις" κάνοντας αναφορά στα "χυδαία πάθη" του "παιδεραστή Δία" και στις "οργιαστικές τελετές". Καταλήγει, μάλιστα, πως, εάν το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που «παλαιότερα είχε αναρτήσει σαφείς παγανιστικές και αποκρυφιστικές θέσεις», δεν πάρει θέση, θα αποδείξει πως είναι «το ίδιο επικίνδυνη με τον έτερο πόλο του δήθεν διαφωτισμού, τον άθεο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Χρυσή Αυγή: «Υποτίθεται πως ήσουν φίλος»

Για «σχέδιο εξόντωσής» της από το «παγκόσμιο σιωνιστικό κέντρο» έκανε λόγο στην απάντησή της η Χρυσή Αυγή, η οποία με πίκρα διαπιστώνει πως ο Σεραφείμ «υποτίθεται πως ήταν φίλος». Στην ίδια ανακοίνωση, χαρακτηρίζουν όποιον ιερέα δεν είναι στο πλευρό τους «σιωνιστή, κλέφτη και κίναιδο».

«Το προσωπείο έπεσε» ήταν η απάντηση του μητροπολίτη, ο οποίος κατέληξε πως τελικά το κόμμα των νεοναζί δεν διαφέρει από τον «σιωνιστικό και αθεϊστικό ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Χρ. Παππάς, ο ίδιος που υπέγραφε σκοταδιστικές μηνύσεις και τον εξυμνούσε λίγο καιρό πριν, με ανάρτηση στο ιστολόγιό του, αναφέρει πως ο Σεραφείμ και οι υπόλοιποι ιερείς που εκφέρονται κατά της Χρυσής Αυγής είναι «οι λύκοι με δορά προβάτου έχουν εισέλθει εις την Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία και διδάσκουν με σημείο αναφοράς όχι τον λόγο του Χριστού, αλλά, άκουσον άκουσον, τους ορθοδόξους Εβραίους των ΗΠΑ!».

Μάλιστα, κάνει λόγο για ιερείς μασόνους που προσεγγίζουν την «άθεη αριστερά», ενώ τονίζει πως μερικοί έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα «οθωμανικά ήθη»!

Στην τελευταία του ανακοίνωση ο Σεραφείμ επιτέθηκε προσωπικά στον Ν. Μιχαλολιάκο, αφού τον κατηγόρησε για σχέσεις με σατανιστικούς και αποκρυφιστικούς κύκλους, ενώ τονίζει την «ιστορική» σχέση μεταξύ σιωνισμού και ναζισμού.

Δεν πρόκειται για μια ξαφνική προοδευτική στροφή του μητροπολίτη. Το «μένος» του Σεραφείμ προκαλούν οι παγανιστικές θέσεις της Χρυσής Αυγής. Τα μαχαιρώματα σε μετανάστες, οι επιθέσεις εναντίον αριστερών και προοδευτικών πολιτών, οι αναφορές στη χούντα και στους βασανιστές δεν φαίνεται να τον ενόχλησαν. Και κυρίως στήριξε μία εκ των πιο βίαιων και επεισοδιακών "παρεμβάσεων" των νεοναζί, αυτή ενάντια στο Corpus Christi.

Άλλωστε τη "συμπάθεια" της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν οι σταθερές αντιμεταναστευτικές και αντισημιτικές θέσεις του μητροπολίτη και βέβαια το μίσος για την Αριστερά.

Το νεοναζιστικό κόμμα χρησιμοποιεί τη σχέση με την εκκλησία και την ορθοδοξία κατά το δοκούν. Μετά την επίθεση στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο θρησκευτικό πανηγύρι στη Ραφήνα, οι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος μαζί με τους "συνοδούς" τους τραμπούκους συμμετείχαν στη λιτανεία της τοπικής Παναγίας. Οι επιθέσεις σε μουσουλμάνους μετανάστες και σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας γίνονται στο πλαίσιο της προάσπισης της Ορθοδοξίας ως συστατικό στοιχείο του γένους.

Δύο "γραμμές" στους ιερείς για τη Χρυσή Αυγή

Η ορθοδοξία χρησιμοποιείται από τους χρυσαυγίτες κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να προωθήσουν τις ναζιστικές τους επιδιώξεις. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν μαζί τους ιερείς ακροδεξιών καταβολών. Η Χ.Α έχει ανάγκη από "φίλους", με μεγάλη ευκολία όμως αυτοί γίνονται ορκισμένοι εχθροί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο άλλοτε ιερέας της χωροφυλακής, και φίλος της χούντας, μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Δίπλα σε αυτόν, ο Φθιώτιδος Νικόλαος ("η Χ.Α. προωθεί την ασφάλεια, την κοινωνική γαλήνη και την πρόοδο") και προσφάτως ο Δρυινουπόλεως Ανδρέας που θεωρεί τους χρυσαυγίτες "καλά και αγωνιστικά παιδιά". Και βέβαια, μέχρι πρότινως ο Πειραιώς Σεραφείμ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες ιεράρχες, οι οποίοι είτε ανοιχτά είτε εμμέσως καταδικάζουν τη νεοναζιστική οργάνωση και τις πρακτικές της. Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σιατίστης Παύλος, ο Χαλκίδας Χρυσόστομος, ο Κορίνθου Διονύσιος και πολλοί άλλοι υποστηρίζουν πως "δεν έχουν σχέση με το Θεό και τις χριστιανικές διδαχές, ο ρατσισμός, η βία, οι δολοφονίες και το μίσος". Ακόμα και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έχει καταδικάσει τις πράξεις της Χ.Α., ως "πράξεις που παραβαίνουν το Ευαγγέλιο". Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του, είχε δηλώσει πως "η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες".

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που, εξυπηρετώντας παραδοσιακές πολιτικές σχέσεις με τη Ν.Δ., υιοθετούν τη θέση ενάντια στη Χ.Α., εξισώνοντάς τη με την Αριστερά ώστε να τη χτυπήσουν πολιτικά. Τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να αποτελεί και ο Σεραφείμ.

Η συγκρότηση μετώπου ενάντια στον φασισμό που σπέρνει η Χ.Α., από την πλευρά της Εκκλησίας μπορεί να αποδειχτεί μείζονος σημασίας. Αφενός γιατί μπορεί να παίξει τον ρόλο του "κυματοθραύστη" για τους ανθρώπους που εύκολα μπορούν να πειστούν από τη ρατσιστική ρητορεία της Χ.Α. και αφετέρου διότι διευρύνεται το αντιφασιστικό τόξο, απονομιμοποιώντας παράλληλα τον λόγο της. Η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει στο να σωθεί η κοινωνία από την πείνα και παράλληλα να αποκρούσει την επικράτηση του φασισμού στους από κάτω που βιώνουν τη φτώχεια και την απελπισία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL