Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΣτΠ: Δεν κάναμε υπόδειξη για χορήγηση άδειας στον Χρ. Ξηρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΠ: Δεν κάναμε υπόδειξη για χορήγηση άδειας στον Χρ. Ξηρό

Διαψεύδει ο Συνήγορος του Πολίτη ότι υπέδειξε στο Συμβούλιο Τακτικών Αδειών να δοθεί άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό. Σε ανακοίνωσή της, η ανεξάρτητη αρχή διευκρινίζει προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι η μόνη παρέμβασή της, ύστερα από σχετική αναφορά του συνηγόρου του Χρ. Ξηρού ήταν επί της διαδικασίας, για να ενημερωθεί δηλαδή γιατί δεν είχε συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου.

"Το 2010 ο Χριστόδουλος Ξηρός μέσω του δικηγόρου του υπέβαλε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενος ότι, ενώ είχε τις τυπικές προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής άδειας, το αίτημά του δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος, παρά το ότι αυτό είχε επανειλημμένα συνεδριάσει. Ο Συνήγορος έστειλε έγγραφο  στο αρμόδιο Συμβούλιο Τακτικών Αδειών, ζητώντας ενημέρωση για τους λόγους της μη εισαγωγής στην ημερήσια διάταξη και της μη απάντησης στο αίτημα που είχε υποβληθεί.  Στη συνέχεια, η Αρχή ενημερώθηκε ότι το αίτημα είχε ήδη εξετασθεί και απορριφθεί. Στο σημείο αυτό τερματίστηκε η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου για τη συγκεκριμένη περίπτωση" επισημαίνει ο ΣτΠ.

"Συνεπώς, δεν υπήρξε ποτέ καμιά επί της ουσίας πρόταση, παρατήρηση ή υπόδειξη για την χορήγηση άδειας στον συγκεκριμένο κρατούμενο. Ο Συνήγορος παρενέβη επί της διαδικασίας, καθώς  δεν υποκαθιστά τα αρμόδια διοικητικά όργανα στην κρίση τους επί της ουσίας" σημειώνει.

Τέλος, ο Συνήγορος υπερασπίζεται τον θεσμό των αδειών, σημειώνοντας ότι "υπηρετεί το στόχο της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και την αντεγκληματική πολιτική". Άλλωστε, για το λόγο αυτό, η αρχή έχει ήδη προτείνει στην Πολιτεία με σχετικό πόρισμα της να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια εξειδίκευσης της σχετικής κρίσης του αρμόδιου Συμβουλίου στη βάση της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αμεροληψίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL