Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C19.6°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C18.9°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.0°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C16.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.4°C14.9°C
0 BF 63%
Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα (Video)

Ο εγκλεισμός και ο κορωνοϊός εντείνουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Σχετική ερώτηση για την έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογειανής βίας κατέθεσαν στις 26 Μαρτίου βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ

Η ποινικολόγος, Εβίτα Βαρελά μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε τα στοιχεία “πλασματικά” καθώς όπως εξήγησε αν και τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι μικρότερα σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει έξαρση του φαινομένου την περίοδο της καραντίνας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι λόγοι που οδηγούν τα θύματα στην αποσιώπηση, είναι ο φόβος, αφού τα θύματα διαβιούν μαζί με τους δράστες. Παράλληλα τα θύματα λόγω του εκλεισμού, δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για βοήθεια, και  εκτίμησε ότι με τη λήξη της καραντίνας θα υπάρξει σωρεία καταγγελιών.

Ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας, το πρώτο αφορά στη βία που προϋπήρχε και το δεύτερο στην καινούρια. Ακόμα, στην καραντίνα εκτός του ότι απουσιάζει η πρόσβαση σε βοήθεια, απουσιάζουν και οι βαλβίδες εκτόνωσης, όπως για παράδειγμα ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο και η εργασία, ή σε άλλα ενδιαφέροντα.

Παράγοντας στην ενδοοικογενειακή βία είναι και η πειρατεία στην ισότητα των φύλων που ανατρέπεται στην καραντίνα, καθώς οι άνδρες ανάγονται από μόνοι τους σε προστάτες που παίρνουν αποφάσεις, ενώ οι γυναίκες υποβαθμίζονται σε φροντιστές, χάνοντας την αυτονομία τους.
Η οικονομική δυσχέρεια και η εργασιακή ανασφάλεια για την επόμενη μέρα επίσης πιέζουν στην ψυχολογία, στη διάρκεια του εγκλεισμού.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, σε δείγμα 1500 ανθρώπων, οχτώ στους δέκα δηλώνουν ότι έχει διαταραχτεί η οικογενειακή τους ειρήνη.

Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται από την Ευρώπη μέχρι την Ασία αλλά και στην Αμερική.

Στην Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας οι αναφορές για οικογενειακή βία στην αστυνομία τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown από 47 σε 162 σε σχέση με πέρυσι.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL