Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Εντός του 2017 η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός του 2017 η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ

Την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εντός του 2017 προανήγγειλε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο 2017 θα ανοίξει τις πόρτες του" είπε, καταγράφοντας σειρά ενεργειών που έχουν γίνει για να ξεπεραστούν οργανωτικά προβλήματα και να εξασφαλιστεί η χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, που είναι 3 εκατ. ευρώ.

- Υπεγράφη και από το υπουργείο Οικονομικών το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και τώρα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο. Ο εσωτερικός κανονισμός του ΕΜΣΤ είναι ένα από τα δύο προαπαιτούμενα για τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου.

- Ακολουθεί, μέσω ΑΣΕΠ, η μόνιμη στελέχωση του Μουσείου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.

- Επετεύχθη μικρή αύξηση του υφιστάμενου τακτικού προσωπικού των 18 ατόμων του Μουσείου, με τη διαδικασία αποσπάσεων πέντε επιπλέον ατόμων.

- Στελεχώνεται το ΕΜΣΤ με έκτακτο προσωπικό μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η πρόσληψη 15 ατόμων, διαφορετικών ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών.

- Εγκρίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η διάθεση 19 ατόμων από το υπό μετάταξη προσωπικό της καταργηθείσας ΟΔΥΕ.

Συνολικά, τόνισε η Λ. Κονιόρδου, στο ΕΜΣΤ υπηρετούν 57 άτομα και έτσι ικανοποιείται ο αριθμός εργαζομένων που είχε ζητήσει η διεύθυνση του Μουσείου. Μάλιστα το 2018 ο αριθμός του προσωπικού θα φτάσει τα 87 άτομα.

Ως προς τους πόρους του ΕΜΣΤ η Λ. Κονιόρδου ενημέρωσε ότι:

- Εγκρίθηκαν 1.250.000 ευρώ από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων για τις δράσεις και δραστηριότητες του Μουσείου.

- Από το υπουργείο Πολιτισμού θα δοθούν: α) έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ για την κάλυψη μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου και β) θα αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση 300.000 ευρώ λόγω του προσαυξημένου προσωπικού από τον ΟΔΥΕ.

"Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Απλά, αναρωτιέμαι για ποιον λόγο δεν μας τα είχατε καταθέσει και με τις ερωτήσεις που είχαμε κάνει μέχρι τώρα στη Βουλή" σχολίασε μάλλον αιφνιδιασμένη η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση.

"Αυτή τη στιγμή το Μουσείο έχει κάνει ένα λαμπρό άνοιγμα με την Documenta. Είναι ένας είδος crash test, το οποίο αποδεικνύει το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την έκφραση της σύγχρονης εικαστικής τέχνης και όχι μόνο" υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.

Καμία αποζημίωση για την Εθνική Πινακοθήκη

Επίσης η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Χαράς Κεφαλίδου, ξεκαθάρισε ότι "δεν τίθεται στην παρούσα φάση κανένα θέμα καταβολής αποζημιώσεων. Επομένως, δεν θα υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος" στον εργολάβο (όμιλος ΑΚΤΩΡ) που έχει αναλάβει την ανακαίνιση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής στις 6 Απριλίου ανέλαβε τα έξοδα εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, της οποίας το κόστος και οι εργασίες δεν περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη σύμβαση. Το κόστος είναι 4.600.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL