Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / Σε διαθεσιμότητα 1.349 υπάλληλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / Σε διαθεσιμότητα 1.349 υπάλληλοι

Κλιμακώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα ο αγώνας της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά των ανθρωποθυσιών που δρομολογεί η κυβέρνηση για να κάνει καλή εντύπωση στο ραντεβού της Τρίτης με την τρόικα. Ο φόρος αίματος που θα πληρώσουν τα πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς πρόκειται να μετρήσουν απώλειες 1.349 υπαλλήλων.

Η κατανομή που έκανε το υπουργείο Παιδείας και θα επισημοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα, με την έκδοση υπουργικής απόφασης, έχει ως εξής: Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χάσει 498 υπαλλήλους, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 399, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 169, το Πανεπιστήμιο Πατρών 118, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 49, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 48, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας 35 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 33.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν στις κυβερνητικές αποφάσεις τα ιδρύματα, ειδικά αυτά που πλήττονται, με τα όργανα διοίκησης να μελετούν το ενδεχόμενο παραίτησής τους από όλες τις διοικητικές θέσεις. Ο απεργιακός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων κλιμακώνεται από τη Δευτέρα με νέα πενθήμερη απεργία, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν πλέον και οι φοιτητές με καταλήψεις σχολών. Είναι ενδεικτικό ότι υπό κατάληψη τελούν οι 8 από τις 9 σχολές του Πολυτεχνείου. Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων τάσσονται ενεργά και οι σύλλογοι διδασκόντων. Επιπλέον, σε αναστολή λειτουργίας τελούν μέχρι τη Δευτέρα το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο σύλλογος εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε την επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος.

Η κυβέρνηση, με την επιμονή της να θέσει σε διαθεσιμότητα πολύτιμο δυναμικό των ιδρυμάτων, τινάζει στον αέρα τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά οδηγώντας τα πανεπιστήμια σε «λειτουργική απαγόρευση», ενώ αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για την αναβολή των εξετάσεων, καθώς και τη μη εγγραφή των πρωτοετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL