Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Βιτριολικός λόγος, στρατηγική ήττα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΣΤΗ

Τα τελευταία καταφύγια των πολιτικά απελπισμένων είναι ο βιτριολικός λόγος, οι θεωρίες της συνωμοσίας και λεηλασίας, η μετατροπή ενός κόμματος σε Κούγκι πανταχόθεν βαλλόμενο. Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα δύο πρώην στελέχη του που υπουργοποιήθηκαν είναι το κερασάκι σε μια δηλητηριασμένη τούρτα ομιλιών, δηλώσεων και ανακοινώσεων που προηγήθηκαν και αποτυπώνουν τη ραγδαία φθορά και ιδεολογική αποσταθεροποίηση ενός κόμματος του οποίου ο γεννήτορας, μέχρι χθες, αποτελούσε τον κορμό της Κεντροαριστεράς.

Στη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμβρόντητοι οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης άκουσαν την πλειονότητα των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συναγωνίζονται σε εθνικιστικό παραλήρημα τους πιο φανατικούς «μακεδονομάχους» της άκρας ∆εξιάς. Όπως εύστοχα έγραψε ένας παλιός εδαΐτης αγωνιστής, ο οποίος μετά έγινε δήμαρχος στο Κερατσίνι και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Φωτίου: «Αφήστε κάνα σύνθημα και για τον Φαήλο Κρανιδιώτη».

Ορισμένοι έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη να μην επαναπαυθεί η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην επιτυχία της μεγάλης προσέλευσης στην εκλογή ηγεσίας. Ότι αυτοί οι 210.000 προοδευτικοί πολίτες έδωσαν ένα «παρών», δεν έδωσαν λευκή επιταγή. Εξηγήσαμε ότι ο όρος στρατηγική ήττα (ένας έφτασε να μιλάει και για ταπείνωση) του ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μια ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, βολική για τη Ν.∆., αλλά καταστροφική για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Το νέο εφεύρημα ότι «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.» αντιβαίνει στους νόμους της λογικής και της αριθμητικής. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδηγείται σε στρατηγική ήττα.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η ρυμούλκηση της Κεντροδεξιάς από την εθνικολαϊκιστική ατζέντα υποχρεώνουν τις προοδευτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να συσπειρωθούν. Αυτή είναι η τάση την οποία δεν αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθιστώντας το κόμμα αυτό ανάδελφο στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Αντί να ασχοληθεί με την πολιτική και τη μεγάλη εικόνα, βυθίζεται στη μικροπολιτική. Αντί να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να θορυβηθεί, βρίσκει συνεχώς εχθρούς, εξαγορασμένους, κυνηγούς καρέκλας. ∆εν περνάει από το μυαλό της ότι η πολιτική της είναι που απογοητεύει και διώχνει ανθρώπους. Αλλά και στο επίπεδο της μικροπολιτικής δεν ευτύχησε. Γιατί όλα αυτά που καταγγέλλει με μετακινήσεις βουλευτών και άλλα τα διέπραξε πρώτη σε βάρος του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως οργανωμένο κομμάτι της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Όμως αυτό δεν ισχύει για τους 210.000 που του έδωσαν το τελευταίο φιλί ζωής. Οι πολίτες αυτοί, με σταθερό μέτωπο απέναντι στη ∆εξιά και την Ακροδεξιά, θα συμβάλουν στη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL