Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Σκουρλέτης στη δίκη της Χ.Α.: «Δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού» (Video)

ICON

«Μήνυμα πως δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού» απέστειλε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης επικεφαλής της αντιπροσωπεία του κόμματος στη δίκη της Χ.Α.

«Διεκδικούμε την πολιτική τους απομόνωση και την καταδίκη της εγκληματικής της δραστηριότητας. Είναι μαζί μας ο Γκρέκορι Γκίζι μήνυμα ότι τους λαούς τους ενώνει η ελευθερία, η δημοκρατία. Η πολιτεία οφείλει να κάνει ότι επιβάλλεται για να έχουμε το συντομότερο δυνατό την ολοκλήρωση της δίκης» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ενάντια στο φασισμό που σηκώνει κεφάλι ξανά στην Ευρώπη.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παρέδωσε στον Γερμανό ηγέτη το πόρισμα της Βουλής με τις αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Συντάκτης: avgi.gr

 

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη:

 «Ο φασισμός, ο ναζισμός, υπήρξε ό,τι πιο αποτρόπαιο γνώρισε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία της. Είμαστε, όμως, εδώ, έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής για να στείλουμε ένα μήνυμα, πρώτα απ' όλα πως δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, αλλά ταυτόχρονα να πούμε και να διεκδικήσουμε την καταδίκη των σύγχρονων απογόνων αυτών των αποτρόπαιων ιδεών. Διεκδικούμε την πολιτική τους απομόνωση και την καταδίκη τής εγκληματικής της δραστηριότητας».

«Είναι μαζί μας ο Γκρέγκορι Γκίζι, εκπροσωπώντας τη γερμανική Αριστερά, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τους λαούς τούς ενώνει ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα μεγάλα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης» εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει η δίκη της Χρυσής Αυγής να επιταχυνθεί, ο ίδιος απάντησε: «Η πολιτεία οφείλει να κάνει ό,τι επιβάλλεται για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ολοκλήρωση της δίκης. Είναι μια δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, για την οικογένειά του αλλά είναι και μια απαίτηση του δημοκρατικού λαού» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από την πλευρά του, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ την ημέρα που είναι και η επέτειος της απελευθέρωσης από τους ναζί το 1944. Διαπιστώνω ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν τάσεις προς τη Δεξιά. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Για αυτό, λοιπόν, η Αριστερά καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων και να το αναζωογόνησει, ώστε να δράσουν κατά των δεσποτικών καθεστώτων, αυτό είναι και το δικό μας καθήκον».

Γ. Γκίζι: «Βλέπουμε στην Ευρώπη ότι ο φασισμός σηκώνει και πάλι το κεφάλι του και εγώ ως Γερμανός αισθάνομαι το ιδιαίτερο χρέος να κάνω το οτιδήποτε μπορώ ενάντια σε αυτό»

«Αυτό, βεβαίως, δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «χρειαζόμαστε σε αυτήν την πορεία να μας υποστηρίξουν και άλλα κόμματα, και τα ΜΜΕ, οι τέχνες, οι επιστήμες, τα συνδικάτα και η Εκκλησία. Ξέρω ότι όταν κάτι δεν μας αρέσει δεν μπορούμε παρά να προσπαθήσουμε κάτι εναντίον του. Ενάντια στις πολιτικές πεποιθήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όταν όμως αυτές συνδυάζονται με εγκλήματα πρέπει να κάνουμε όποιες ενέργειες μπορούμε για να το καταπολεμήσουμε αυτό», επισήμανε ο κ. Γκίζι. «Βλέπουμε στην Ευρώπη ότι ο φασισμός σηκώνει και πάλι το κεφάλι του και εγώ ως Γερμανός αισθάνομαι το ιδιαίτερο χρέος να κάνω το οτιδήποτε μπορώ ενάντια σε αυτό» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της δίκης, ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε πως μία τέτοια δίκη πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και δεν θα πρέπει να παραβιάζεται -σε καμία περίπτωση- ο νόμος, «ωστόσο θα μπορούσε να επιταχυνθεί».

Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις απάντησε: «Εφόσον μετά το 1960 και τα τελευταία χρόνια έχουμε βρει μία λύση για όλους εκείνους που ως αιχμάλωτοι πολέμου εστάλησαν σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία, τότε τίποτα δεν μας εμποδίζει να βρούμε μία λύση για τα θύματα και τους οικείους των θυμάτων εδώ πέρα».

Σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο, ο κ. Γκίζι τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δάνειο, «καθώς οι ίδιοι οι ναζί πλήρωσαν δυόμιση δόσεις, άρα, λοιπόν, αν δεν το αναγνώριζαν και αυτοί οι ίδιοι ως δάνειο δεν θα είχαν κάνει αυτές τις καταβολές».

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο