Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Δύο κομβικά ζητήματα πριν από τη λύση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο κομβικά ζητήματα πριν από τη λύση...

Θεσσαλονίκη: Στις 12 Μαΐου θα είναι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ χθες οι δύο ΥΠΕΞ, στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, συζήτησαν εκδοχές για την επίλυση δύο κομβικών θεμάτων στον δρόμο προς τη συμφωνία για το ονοματοδοτικό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 3ης τετραμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ ήταν σε θετικό κλίμα, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε και την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς στο Σούνιο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίλυση του ονοματοδοτικού, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τα δύο κεντρικά θέματα για τα οποία αντάλλαξαν ιδέες και παραλλαγές λύσεων με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

"Θα κάναμε πάρτι"

Σημείωσε ότι τα όσα συζήτησαν δεν είναι δεσμευτικά και πως πρέπει πρώτα να τεθούν υπόψη των πρωθυπουργών των χωρών, ενώ σε ερώτηση για το αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία έναντι όλων (erga omnes) απάντησε πως «αν είχε συμβεί αυτό, θα κάναμε πάρτι τώρα. Αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε πάρτι...». Αναφορικά με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, σχολίασε: «Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς».

Σε ερώτηση της «Αυγής» κατά πόσον η άλλη πλευρά έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό που θα έχει και επώδυνα σημεία, εκτίμησε ότι «όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιστεύουν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί» και πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα «πρέπει να αντλήσει κουράγιο από την κοινωνία». Για το αν «προκάνουν» έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σχολίασε, «η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την Ιστορία». «Νομίζω ότι πρέπει να το παλέψουμε μέχρι τέλους, να το παλέψουμε μέχρι να βρεθεί η λύση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η λύση του προβλήματος αυτού θα είναι «game changer», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς.

Αγώνας δρόμου...

Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της τρίτης τετραμερούς υπουργικής συνάντησης, σχολίασε ότι «υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο», αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο της Ε.Ε.». Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τον Νίκο Κοτζιά «άψογο οικοδεσπότη» και «σκληρό διαπραγματευτή», ενώ υποστήριξε πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και κατανόηση στις δύο πλευρές.

«Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος» ανέφερε και επιβεβαίωσε και αυτός ότι με τον Ν. Κοτζιά συζήτησαν «μια - δυο τελευταίες διαφορές». «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί, αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές» σχολίασε.

Λύνονται οι εκκρεμότητες με την Αλβανία

Πέρα από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο της τετραμερούς ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι και στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «κοντεύουμε σε συμφωνία στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες». Μάλιστα εκτίμησε ότι ο θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία των υπουργικών αυτών συναντήσεων για την προώθηση της συνεργασίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε σειρά τομέων. Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες της τρίτης τετραμερούς συνάντησης, μίλησε για την ανάγκη οι συμμετέχουσες χώρες να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Στόχος η απρόσκοπτη διακίνηση

Ως προς τη συνδεσιμότητα οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν σε μια σειρά συνεργειών για την αναβάθμιση ων δικτύων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, στη συνάντηση υπήρξε κοινός τόπος σε λίγα χρόνια «τα Βαλκάνια να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή οι πολίτες να κινούνται από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς να αντιλαμβάνονται πού είναι τα σύνορα. Να μην υπάρχουν εμπόδια και καθυστερήσεις στις συνδυασμένες μεταφορές. Να υπάρχουν συνεργασίες καθημερινές και παραγωγικές, προκειμένου η όλη η περιοχή να αφήσει πίσω στην Ιστορία τις διαφωνίες και να προχωρήσει σε μια άλλη εποχή που τα σύνορα της χώρας μας να μην είναι οι εσχατιές, αλλά η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων. Το ίδιο και για τους γείτονές μας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα λιμάνια του Αιγαίου και να μπορούν να κινούνται τόσο οι πολίτες όσο και τα προϊόντα τους».

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις διμερείς συμφωνίες για τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις και τους οδικούς άξονες, συμφωνήθηκε να δοθεί από την Ελλάδα τενχογνωσία στις δύο υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες για τους διαγωνισμούς στα δημόσια έργα και τις μεταφορές και επίσης να αποσταλεί το σχέδιο για τα υδατροδρόμια μόλις αυτό ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Στο επίπεδο της διαλειτουργικότητας εξετάστηκε η δυνατότητα κοινών συστημάτων για τον έλεγχο στους αυτοκινητοδρόμους. Αποφασίστηκε, επίσης, η διοργάνωση ενός κοινού συνεδρίου που θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων για τη συνδεσιμότητα. Τέλος στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Τόσκας, αποφασίστηκαν τα βήματα για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ανταλλαγής πληροφοριών και πυρόσβεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL