Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Η ζωή και η τέχνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ζωή και η τέχνη

Η ταινία παίχτηκε στους κινηματογράφους πριν από 20 χρόνια. "Wag the Dog" ήταν ο ορίτζιναλ τίτλος και στα ελληνικά μεταφράστηκε ως "Ο Πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος". Ήταν μια μέτρια κωμωδία με τους κορυφαίους Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ ντε Νίρο κι ένα σενάριο σχεδόν γκροτέσκο: Καθώς μαινόταν ένα ροζ σκάνδαλο με ήρωα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δύο συνεργάτες του απευθύνθηκαν σε έναν παραγωγό του Χόλιγουντ για να σκηνοθετήσει έναν φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία.

Αυτές τις μέρες κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες αναλύσεις, οι οποίες ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι η ζωή ενίοτε μιμείται την τέχνη. Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή είναι πολύ ζορισμένος εντός των ΗΠΑ -όχι τόσο λόγω των ροζ σκανδάλων του, δεν είναι ο τύπος που πτοείται από κάτι τέτοιο, αλλά λόγω των ερευνών για τις σχέσεις του περιβάλλοντός του με τη Ρωσία και την πιθανή εμπλοκή της Μόσχας στον προεκλογικό του αγώνα-, είναι έτοιμος να χτυπήσει στη Συρία, ρισκάροντας μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Ίσως διότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι τόσο μεγάλος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να κάνει πόλεμο ενάντια στον Άσαντ επειδή έχει πειστεί ότι "το κτήνος", όπως έγραψε στο πρώτο τιτίβισμά του χθες, σκοτώνει τον λαό του με χημικά.

Είναι πραγματικός ο κίνδυνος; Εάν στη θέση του Τραμπ ήταν κάποιος πιο... προβλέψιμος Πρόεδρος, αν η κυβέρνησή του δεν ήταν τόσο χαοτική, με την είσοδο του Λευκού Οίκου να μοιάζει με περιστρεφόμενη πόρτα για τους συμβούλους και τους υπουργούς του, το πιθανότερο είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα κρατούσε την ανάσα της. Έχει μάθει επί τρεις γενιές να παρακολουθεί πολέμους δι' αντιπροσώπων και θεωρεί απίθανη μια άμεση σύγκρουση των δύο -όχι και τόσο- υπερδυνάμεων.

Ωστόσο, αφενός η εποχή των "αλεπούδων" Κίσινγκερ και Γκρομύκο έχει περάσει, αφετέρου ο κόσμος έχει γίνει πλέον πολυπολικός, με τους μεγάλους και μικρότερους "παίκτες" να αλλάζουν στρατόπεδα, αλλά και με μια όψιμη νοσταλγία για τον παλιό διπολισμό. Αυτό το κοκτέιλ θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτικό. Εκτός κι αν ο χουλιγκάνικος τρόπος του Τραμπ, "ετοιμαστείτε, οι πύραυλοί μου είναι όμορφοι, καινούργιοι και έξυπνοι", μείνει στο επίπεδο των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ελπίζουν οι θεατές αυτής της γκροτέσκας, πλην όμως, απόλυτα αληθινής παράστασης - κι εύχονται η ζωή να μη μιμηθεί την τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL