Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Πολιτικό θάρρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικό θάρρος

Για "μεγάλη βελτίωση" σε διάφορα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το "Μακεδονικό" μίλησε ο... αιώνιος διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς προχθές στη Βιέννη, πλαισιωμένος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Πέραν τούτου δεν μάθαμε κάτι πιο συγκεκριμένο για τις προόδους -ή μη- που γίνονται στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, κι αυτό έως έναν βαθμό έχει νόημα.

Η υπερβολική δημοσιότητα συνήθως "καίει" τις διπλωματικές προσπάθειες -και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα που χρονίζει αυτό το ζήτημα, και οι δύο πλευρές επιζητούν πραγματικά να βρεθεί λύση. Μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών και θα "ξαναβαφτίζει" τη χώρα δίχως όνομα, την οποία η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη αποκαλεί με το όνομα "Μακεδονία" και όχι "Φυρομία".

Τα επιχειρήματα υπέρ της λύσης είναι ατελείωτα, όχι μόνο για τη γειτονική χώρα, που επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ελπίζοντας ότι αυτό αφενός θα ενισχύσει την εύθραυστη συνοχή της και αφετέρου θα της ανοίξει κάποια στιγμή τον δρόμο προς την ευημερία. Αλλά και για την Ελλάδα, η οποία ξοδεύει εδώ και 25 χρόνια πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για να υπερασπίζεται ένα ονοματολογικό ζήτημα το οποίο σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί εκτός των εθνικών μας συνόρων. Το μόνο αντεπιχείρημα και στις δύο χώρες είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους. Γι' αυτό απαιτείται από τις κυβερνήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να επιδείξουν πολιτικό θάρρος -και να μην χαϊδεύουν τους φόβους των πολιτών, όπως κάνουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις ένθεν κακείθεν.

Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι, στον απόηχο των συλλαλητηρίων, κυρίως η Νέα Δημοκρατία -αλλά όχι μόνο- έχει οπισθοχωρήσει στη γραμμή Σαμαρά, ενώ και ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλουν λύση που να περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία". Άρα δεν θέλουν λύση. Η τελευταία ποιοτική έρευνα που έκανε το ΕΛΙΑΜΕΠ δείχνει ότι οι πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί -ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ψηφίζουν- θέλουν τη λύση με τη σύνθετη ονομασία. Ένας ακόμη λόγος -πέραν των ατελείωτων επιχειρημάτων- για την κυβέρνηση της Αριστεράς να παλέψει για τη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL