Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Διάλογοι με την Ανατολική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογοι με την Ανατολική Αττική

Του Δημήτρη Λουκά*

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη του Λαυρίου και τον Δήμο Λαυρεωτικής να επιλεγεί από την κυβέρνηση ως ο τόπος διεξαγωγής του 12ου περιφερειακού συνεδρίου, που αφορά στην Ανατολική Αττική.

Η διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έρχεται από το μέλλον, είναι άρνηση των χρεοκοπημένων πρακτικών του παρελθόντος και, αντικειμενικά, συνιστά προοδευτική νεωτερική θέση που εμβαθύνει τη δημοκρατία και «φέρνει» τους εκπροσώπους της κυβερνητικής εξουσίας κοντά στον λαό, στους κοινωνικούς φορείς, στους πολίτες, αφού, μετά την κατάθεση των προτάσεών τους, επακολουθεί διάλογος και από κοινού συγκεκριμενοποίηση των θέσεων για μια δίκαιη ανάπτυξη. Όχι μόνον δεν μπορεί να προσάψει κανείς τίποτε το αρνητικό σ’ αυτήν την διαδικασία, αλλά αντίθετα πρέπει να την αποτιμήσει ως πολιτική καινοτομία μέγιστης σημασίας, την οποία έχει ανάγκη κατεξοχήν σήμερα ο τόπος, ώστε να διαμορφώσουμε πράγματι την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021». Και θα έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επ’ αυτού του πεδίου να αμιλλώνται, σ’ αυτόν τον επί της ουσίας διάλογο να επιδίδονται.

Ιδιαίτερα, η πραγματοποίηση του 12ου συνεδρίου στον εμβληματικό χώρο του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ) σηματοδοτεί το πώς η κρίση -η βιομηχανική κατάρρευση του Λαυρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1990- μπορεί ταυτόχρονα να γίνει αφετηρία για την υπέρβασή της, την οποία προσπαθήσαμε να πετύχουμε σε συμμαχία με το πρώτο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, το Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Είχε, βεβαίως, προηγηθεί η εκπόνηση από τον Δήμο Λαυρεωτικής ενός στρατηγικού αναπτυξιακού προγράμματος. Αυτήν την πολιτική τηρούμε έκτοτε και μέχρι σήμερα, ως Δήμος Λαυρεωτικής, αναδεικνύοντας την αναπτυξιακή πολλαπλότητα, έναντι της μονοσήμαντης εξάρτησης από τη βιομηχανία, η οποία επιγραμματικά στηρίζεται:

* Στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του Τεχνολογικού - Πολιτιστικού Πάρκου του ΕΜΠ, ως στρατηγικής εστίας τεχνολογικών καινοτομιών και νεοφυών επιχειρήσεων. Η απορρύπανση όσων εδαφών έχουν πρόβλημα είναι μέσα στους περιβαλλοντικούς στόχους μας, πρώτιστα του κτηρίου Bag-Haus - «Κονοφάγος».

* Στο λιμάνι και τις προοπτικές του, ως ευρωπαϊκής πύλης εισόδου-εξόδου, που αποτελεί θεμελιακό αναπτυξιακό στρατηγικό στόχο μας.

* Στις υπηρεσίες και στον πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια. Αυτά προϋποθέτουν την ανάδειξη της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της Λαυρεωτικής από το Σούνιο μέχρι το Οβριόκαστρο και το Δασκαλειό Κερατέας, ενοποιώντας όλα τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία, με κεντρικά έργα το υπό ίδρυση Μουσείο Μεταλλείας - εταλλουργίας Λαυρίου (συνέργεια ΥΠΠΟΑ - Περιφέρειας - ΕΜΠ), τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού και συνολικά την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου από το υπουργείο Πολιτισμού, ένα έργο που υποστηρίζεται σθεναρά από την Περιφέρεια Αττικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τον φορέα των επιστημόνων του τόπου μας με τον οποίο προγραμματίζουμε συνολικά την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος (τα μοναδικά ορυκτά) της περιοχής.

* Στην ενίσχυση της θέσης του δήμου μας ως ενεργειακού υπερτοπικού κέντρου, στην ενδυνάμωση των υπαρχουσών βιομηχανιών, του μεταποιητικού τομέα στον ενιαίο δήμο μας (Κερατέα - Λαύριο - Καμάριζα), στην προσέλκυση νέων ήπιας μορφής στις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

* Ενοποιό έργο όλων αυτών θα αποτελέσει η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το λιμάνι του Λαυρίου, υπηρετώντας γενικότερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, αφού θα προσθέσει τον ελλείποντα κρίκο από το Κορωπί και το αεροδρόμιο μέχρι το Λαύριο ενώνοντας μέσω του εθνικού λιμανιού του Λαυρίου το Αιγαίο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Με πρόσφατο ΦΕΚ της 21 Δεκεμβρίου 2017 δρομολογείται ως σύνολο το έργο της αναβάθμισης του λιμένα Λαυρίου με τον προαστιακό και την Αττική οδό.

Η ιστορική πόλη του Λαυρίου -που πρόσφατα εορτάσαμε τα 150 χρόνια της νεότερης ιστορίας της- επαναδιατυπώνει προς την ελληνική κοινωνία δύο βασικές ιδέες της - νέα μεταλλεία, της παραγωγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δημήτρης Λουκάς είναι δήμαρχος Λαυρεωτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL