Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης

Η ανακούφιση το μεσημέρι της Κυριακής στα στρατηγεία των δημόσιων τηλεοράσεων παντού στην Ευρώπη ήταν χειροπιαστή. Μόλις είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για την κατάργηση του τέλους τηλεόρασης. Το 71% των Ελβετών είπε "όχι" και τάχθηκε σαφώς υπέρ της διατήρησης της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, παρά το γεγονός ότι κάθε νοικοκυριό δίνει 380 ευρώ τον χρόνο (450 ελβετικά φράγκα) για να τη χρηματοδοτήσει. Και η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν για να μειωθεί το τέλος χωρίς να πέσει η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Δυστυχώς, με εξαίρεση τα επιτελεία των δημόσιων ΜΜΕ, που έχουν και προσωπικά κίνητρα να φοβούνται τις συνεχείς πιέσεις για ιδιωτικοποίηση της ενημέρωσης, λίγοι ασχολήθηκαν με την πρωτοβουλία των "ιδιόρρυθμων" Ελβετών να προσπαθήσουν να ρίξουν "μαύρο" στη δική τους ΕΡΤ. Επίσης, εκτός Ελβετίας πέρασε στα ψιλά το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού έβαλε πλάτη για να μαζευτούν οι απαραίτητες 100.000 υπογραφές ώστε να φτάσει το αίτημα για ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας ενημέρωσης στις κάλπες. Ωστόσο, παντού στην Ευρώπη η Ακροδεξιά κάνει ό,τι μπορεί για να δυσφημήσει τη δημόσια ενημέρωση, ενώ μαζί της συντάσσονται και οι φανατικοί της "ελεύθερης αγοράς που τα ρυθμίζει όλα", οι οποίοι θεωρούν ότι η ενημέρωση δεν είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να την αναλάβουν οι ιδιώτες.

Και μπορεί οι Ελβετοί να μην παρασύρθηκαν, εν μέρει επειδή η χώρα τους είναι τρίγλωσση -γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά- και έχει και μια τέταρτη γλωσσική μειονότητα -ρετορομανικά- και θεωρούν ότι η απουσία ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα είναι προβληματική για την πολιτιστική πολυφωνία και συνοχή τους, ωστόσο οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Στη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, οι ακροδεξιές και νεοσυντηρητικές δυνάμεις ωρύονται ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης λένε μόνο ψέματα και ότι αποκρύπτουν "τα τεράστια εγκλήματα" που κάνουν οι μετανάστες, ενώ, εάν γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της κορύφωσης της ευρωκρίσης, μόνο στα δημόσια ΜΜΕ εμφανίζονταν όλες οι απόψεις -όχι με την ίδια προβολή- για το τι φταίει για την κρίση κσι όχι αποκλειστικά η μονότονη κατηγορία πως οι Νότιοι και περισσότερο απ' όλους οι "τεμπέληδες οι Έλληνες" θέλουν να φορτώσουν τα χρέη τους στους σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους του Βορρά.

Για να μην πειστούν κάποια στιγμή και οι υπόλοιποι πολίτες ότι είναι "πολυτέλεια" τα δημόσια ΜΜΕ, αυτά θα πρέπει να γίνουν καλύτερα. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και στην Αγία Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL