Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Ν. Βούτσης: Το ζήτημα της ανάπτυξης μπήκε στο κέντρο της διαδικασίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Το ζήτημα της ανάπτυξης μπήκε στο κέντρο της διαδικασίας (Video)

https://www.youtube.com/embed/xdwqakUTcC4

«Ο δρόμος για να βγούμε στις αγορές είναι ανοιχτός» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής προσδιορίζοντας μια δοκιμαστική έξοδο στο τέλος του 2017. Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα βγαίνει με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, όπως αυτή καταγράφεται σε συγκεκριμένους δείκτες όπως η μείωση της ανεργίας, προϋποθέσεις για επενδύσεις, άνοδο εξαγωγών κ.α. Ανέφερε επίσης ότι προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις είναι να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι εφόσον εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν προνομοθετηθεί ώστε να εξισορροπήσουν και κοινωνικά την κατάσταση. Στόχος δηλαδή είναι να βγούμε στις αγορές με την κοινωνία όρθια. «Αν βγούμε στις αγορές θα είναι κάτι πιο διαχειρίσιμο» πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι «φαίνεται να είναι τα τελευταία μέτρα» παρόλο που όπως είπε «αξιολογήσεις θα γίνουν και άλλες», τουλάχιστον άλλη μία μέχρι την έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε ότι «τα μέτρα θα ισχύσουν εφόσον το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα» γεγονός που συνεπάγεται ότι θα έχουν επιτευχθεί συμβιβασμοί σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επέρριψε τέλος τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης 100% στην αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. O κ. Βούτσης σημείωσε ότι η χώρα δεν είναι πλέον απομονωμένη αλλά αντίθετα "συμμετέχουμε πρωταγωνιστικά στις εξελίξεις" με τη συνεργασία των χωρών του Νότου και  διασφαλίζουμε τη σταθερότητα. στην περιοχή".  Ενώ φαίνεται ότι στην Ευρώπη η ατζέντα έχει αλλάξει προς το κοινωνικότερο. 

Οι συμβασιούχοι της καθαριότητας εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες χωρίς να επιβαρύνουν το ελληνικο δημόσιο

Αναφορικά με την πρόταση για τους συμβασιούχους ο πρόεδρος της Βουλής ενήμερωσε ότι θα έρθει η πρόταση προς ψήφιση στη Βουλή σχολιάζοντας παράλληλα ότι δικαίως βγαίνουν οι αποφάσεις για αντισυνταγματικότητα.

Ωστόσο όπως εξήγησε οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο καθώς οι πόροι εξασφαλίζονται από το ανταποδοτικό τέλος στους δήμους.

Βέβαιο είναι σύμφωνα με τον κ. Βούτση ότι πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλες συναινέσεις στα σοβαρά ζητήματα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα αυτό έχει επιτευχθεί ως ένα βαθμό, όπως στο θέμα του Κυπριακού όπου υπάρχει "μια συναντίληψη" και αυτό φαίνεται στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης σημαντικές συγκλίσεις σε σχέση με το παρελθόν έχουν επιτευχθεί στα ζητήματα του χρέους, το QE, την ανάπτυξη, το κλείσιμο του προγράμματος. "Θυμηθείτε ότι παλιότερα υπήρχε μεγάλος καυγάς αν είναι βιώσιμο ή όχι το χρέος."

Τέλος ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το στερεότυπο της ψωροκώσταινας. "Δεν είμαστε η μόνη προβληματική οικονομία στην Ευρώπη" όμως "έχουν βρει την Ελλάδα –μια μικρή οικονομία- και κάνουν πειράματα. Κάνουν τις δικές τους αντιπαραθέσεις και δίνουν τα μηνύματα μέσα στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι κεντρικό θέμα η Ελλάδα στις γερμανικές εκλογές, ή η διάσταση απόψεων εντός του ΔΝΤ."

Απαντώντας σε ερώτηση για τον υπουργό Άμυνας ο κ. Βούτσης τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει το δικό της αφήγημα από το οποίο καλύπτομαι. Ο υπουργός έκανε αυτό που έπρεπε για να αναδειχθεί η αλήθεια". Ωστόσο αντέτεινε ότι δεν πρέπει να υπάρχει "επιλεκτική ευαισθησία" σε τέτοια ζητήματα και αναφέρθηκε στις λίστες που βγήκαν από την κατάθεση του κ. Μαρτίνη και πρέπει να απασχολήσουν πάρα πολύ.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL