Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Ε, όχι και ανευθυνότητα το κούρεμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε, όχι και ανευθυνότητα το κούρεμα

Πριν καλά - καλά ο Σαμαράς ολοκληρώσει την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ήρθε η απάντηση από τη Γερμανία, μέσω της έγκυρης Deutsche Welle. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει πώς θα πείσει τους Ευρωπαίους να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους: "Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν μία χώρα, αλλά 17 κοινοβούλια και τρεις διεθνείς οργανισμούς" είπε μιλώντας στους γαλάζιους βουλευτές.

Σαν να γνώριζε τι θα έλεγε ο Σαμαράς, ο Γερμανός Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος, πρώην μέλος της Task Force, δήλωνε στην Deutsche Welle: "Το μερίδιο του χρέους στο ΑΕΠ αυξάνεται. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη αυτά με τις δικές της δυνάμεις". Τι προτείνει ο Γερμανός ειδικός; Διεθνή διάσκεψη για το χρέος, όπως έγινε το 1952 στο Λονδίνο για τη Γερμανία, η οποία, ξεκινώντας από την Ελλάδα, θα προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους υπό προϋποθέσεις.

Εκεί, επομένως, που ο Σαμαράς βλέπει μόνο καταστροφή και ανευθυνότητα, ο Γερμανός ειδικός, μιλώντας στην πιο επίσημη γερμανική φωνή, την Deutsche Welle, προτείνει κούρεμα του χρέους, θυμίζοντας μάλιστα το προηγούμενο της χώρας του. Αυτό σημαίνει ότι το να θέτει κάποιος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν συνιστά ανευθυνότητα, πολύ περισσότερο όταν είναι ανάλογο το επιχείρημα που ακούγεται και στη Γερμανία, αν και όχι από επίσημα χείλη σε αυτή τη φάση.

Επομένως, μόνο ως επικίνδυνος και ανεύθυνος δεν μπορεί να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει θέμα κουρέματος του χρέους και προτείνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Ο Σαμαράς, ακόμη και στην αντιμνημονιακή του περίοδο, τασσόταν κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ έκανε στροφή 180 μοιρών μετά το λεγόμενο PSI.

Το θέμα είναι πως αυτό έγινε καθυστερημένα και με λάθος τρόπο και ότι η Ελλάδα "δέθηκε" στο Μνημόνιο και το αγγλικό δίκαιο, ενώ, αν είχε γίνει εξ αρχής, όπως υποστήριζε ο "ανεύθυνος" ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Κάποιος πρέπει να θυμίσει στον πρωθυπουργό τη γνωστή φράση του Κούντερα για τη μνήμη και τη λήθη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL