Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διπρόσωπη ή αντιφατική Κομισιόν;

Το να βρει κανείς δουλειά δεν σημαίνει ότι θα ξεφύγει και από τη φτώχεια, είναι η διαπίστωση έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2013. Παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ανθρώπων παραγωγικής...

Το να βρει κανείς δουλειά δεν σημαίνει ότι θα ξεφύγει και από τη φτώχεια, είναι η διαπίστωση έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2013. Παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ανθρώπων παραγωγικής ηλικίας, για τους οποίους η εξεύρεση εργασίας ενδέχεται να μην αρκεί για να ξεφύγουν από την ένδεια.

Τα λέει η Κομισιόν, που επιβάλλει προγράμματα τα οποία καταφανώς οδηγούν σε αυτή την κατάσταση που περιγράφει η έκθεση!

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται για διπροσωπία. Και τα κάνουμε και μετά λέμε "πω-πώ"! Και πράγματι, αντιμετωπίζοντας συνολικά την ευθύνη της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, μπορούμε να μιλήσουμε για υποκρισία.

Αν επιχειρήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση, θα εντοπίσουμε τις αντίθετες παραδόσεις οικονομικής κοινωνικής πολιτικής και τη διευρυνόμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση στις πολιτικές που ακολουθούνται. Κυριαρχούν οι συντηρητικοί με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, αλλά ακούγεται πιό πολύ η φωνή των τμημάτων των κοινωνιών που πλήττονται και φτωχαίνουν.

Έτσι -αλλά αντίστροφα- ήταν όταν κυριαρχούσαν οι σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και ιδέες. Άρα, αν βλέπουμε την Ε.Ε. ως θεσμικό και κοινωνικό πεδίο αγώνων, διεκδικήσεων, διαμόρφωσης εναλλακτικών πολιτικών και όχι ως κάτι παγιωμένο, δεν μας αρκεί η καταγγελία της διπροσωπίας. Μας χρειάζεται η ανάπτυξη σχέσεων και συμμαχιών με τις δυνάμεις που ανησυχούν και αντιδρούν. Των πλατύτερων δυνατών συμμαχιών και συνεργασιών, ώστε και η κοινωνική πίεση να εκφραστεί και να διαμορφωθούν εναλλακτικές εφαρμόσιμες πολιτικές.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις