Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Εφικτή η περιθωριοποίηση, όχι δεδομένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφικτή η περιθωριοποίηση, όχι δεδομένη

του Κώστα Κάρη

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει. Όσοι λένε ότι η ομάδα των νεοναζιστών κρατά, παραβλέπουν ότι άνθρωποι που κάποια στιγμή στράφηκαν στη Χ.Α. θέλουν χρόνο για να αποδεχθούν τις αποκαλύψεις, ίσως προσδοκούν κάποια δυναμική απάντηση της Χ.Α. - η οποία όχι μόνον δεν έρχεται, αλλά και δεν μπορεί να έρθει. Ίσως δεν μπορούν να χωνέψουν τη στροφή του κράτους εναντίον της Χ.Α., εκεί που ήταν μαθημένοι να συνεργάζονται στους ξυλοδαρμούς. Ίσως περιμένουν μια νέα στροφή.

Η αλήθεια είναι ότι τα στηρίγματα της εγκληματικής οργάνωσης όλο και κλαδεύονται. Ή γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν. Δεν πρόκειται για ομάδα ιδεολόγων. Πρόκειται για συνωμοτική ομάδα που παραπλανά όποιον μπορεί, κυρίως όμως αξιοποιεί πόρους και ανοικτές πόρτες στον κρατικό μηχανισμό για να πολεμήσει τη δημοκρατία. Την Αριστερά και τη Δεξιά, που δεν σύρεται στον αντικοινοβουλευτισμό. Τα στηρίγματα τους καταρρέουν ή κλείνουν τώρα. Συμμαχίες σωτηρίας δεν υπάρχουν. Γι αυτό η περιθωριοποίηση της Χ.Α. είναι εφικτή. Δεν είναι δεδομένη όμως. Γιατί οι συνωμότες δεν θα σταματήσουν. Γιατί λάθη μπορεί να γίνουν από τις αρχές. Γιατί μπορεί να σπάσει η κοινή στάση των κομμάτων και να σταλεί το λάθος μήνυμα στη κοινωνία και στους μηχανισμούς εξουσίας.

Όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι από τη στιγμή που μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα έγινε η στροφή της ηγεσίας της Ν.Δ. και επικράτησε στις Αρχές γραμμή σύγκρουσης με τους εγκληματίες νεοναζιστές, ο δρόμος της επιστροφής στα παλιά θα είναι πολύ επικίνδυνος. Η ανακοπή της εγκληματικής δράσης την οποία προκάλεσαν οι συλλήψεις και διώξεις πρέπει να γίνει σταθερή και μόνιμη. Πρέπει να σπάσει η ραχοκοκκαλιά της οργάνωσης. Αυτός είναι ο στόχος. Το ξέρει και ο Ν. Μιχαλολιάκος, αλλά διατυμπανίζει ότι θέλουν να τον εμποδίσουν να κατέβει στις εκλογές για να παριστάνει με πρόδηλη υποκρισία ότι είναι θύμα αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Πιο πριν θα κριθεί αν θα επιβιώσει οργανωτικά. Αυτό είναι το κρίσιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL