Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα για πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα για πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ.

Του Θανάση Μακρή*

Αν και αμφισβητούμε την πραγματικότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και γνωρίζουμε την καταστροφικότητα του τρόπου που επιχειρείται η επίτευξή του, θεωρούμε ότι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, που πλήττει περισσότερο από 28% του ενεργού πληθυσμού και την πλειονότητα των νέων. Δύο δισ. είναι περίπου το ισοδύναμο 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, που πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και σχεδιασμένα, μέσα από ορθές επιλογές και κατάλληλα προγράμματα, για να ανακουφίσουν το χειμαζόμενο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να στηρίξουν τόσο την οικονομία όσο και τις αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές και τα δημόσια αγαθά.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για:

* Την ουσιαστική οικονομική, χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημοσίων κτηρίων με βιοκλιματικό σχεδιασμό και μετασχηματισμό, ενίσχυση των μονώσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της αλλαγής της υποδομής θέρμανσης για τους δικαιούχους επιδόματος με τρόπο τέτοιο που θα είναι ευεργετικός στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο ισοζύγιο πληρωμών, στην τοπική προστιθέμενη αξία αλλά και μόνιμα στον προϋπολογισμό των πολιτών για τη θέρμανσή τους.

* Τη στήριξη των σιδηροδρόμων ως εργαλείο εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ειδικά αν δεν χαθεί για την Ελλάδα, (όπως από πλήρη αδιαφορία απειλείται) το ευρωπαϊκό στρατηγικό πρόγραμμα Μάρκο Πόλο, που θα μειώσει το κόστος εξαγωγών κατά το 1/3 και θα συνδέσει ταχύτερα τη χώρα μας με τις αγορές της Ευρώπης.

* Την υποστήριξη των δημόσιων και μαζικών μέσων συγκοινωνίας τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά της υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλληλεγγύης και στη δημόσια διοίκηση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

* Την επένδυση στην έρευνα, την εκπαίδευση και υποστήριξη προγραμμάτων κοινωνικής και τοπικής οικονομίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, της πρόληψης και των εναλλακτικών και παραδοσιακών θεραπειών, των φυσικών τρόπων καλλιέργειας και την αντιμετώπιση φυτό/ζωοασθενειών, τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια κουλτούρας γύρω από την οικολογική διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων και αποβλήτων με βάση στο τρίπτυχο μείωση - επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση.

Τα παραπάνω θα έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μέσο-μακροπρόθεσμα στην απασχόληση, την εθνική οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών, που σήμερα φτωχοποιούνται οικονομικά και η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίζεται.

Αν πραγματικά έχουμε σταθεροποίηση στα δημόσια οικονομικά και στο χρέος, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις αιτίες που απειλούν τα δημόσια οικονομικά και δημιούργησαν, συντηρούν και διογκώνουν το χρέος. Μόνο τότε θα έχουμε τα ουσιαστικά εφόδια να το μειώσουμε. Αυτές οι αιτίες είναι:

* Το ισοζύγιο πληρωμών με προεξάρχουσες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και πολεμικών εξοπλισμών.

* Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

* Η χαμηλή τοπική παραγωγή και προστιθέμενη αξία ακόμα στις εξαγωγές μας.

* Το μοντέλο υγείας που στηρίζεται στο υψηλό φαρμακευτικό κόστος και τη διαχείριση των ασθενειών και δεν έχει στόχο την καλή υγεία των πολιτών.

* Το υψηλό κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών ή των επιπτώσεων ρύπανσης από αυτά.

* Η ασφυξία της οικονομικής δραστηριότητας από τη λιτότητα.

* Η τεράστια ανεργία που στερεί εισόδημα από την οικονομία, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και φόρους από την πολιτεία.

Τέλος, στόχος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η βιώσιμη ευημερία των πολιτών και όχι η ευημερία των δημόσιων οικονομικών και των τραπεζών, στόχοι δηλαδή που αποτελούν τη σημερινή επιλογή της κυβέρνησης.

* Ο Θανάσης Μακρής είναι εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL