Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών / Ελ. Τουλουπάκη: "Η υπόθεσή μου έχει αρχειοθετηθεί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών / Ελ. Τουλουπάκη: "Η υπόθεσή μου έχει αρχειοθετηθεί"

Την απόλυτη ακυρότητα της εναντίον της ασκηθείσας ποινικής δίωξης ζητάει από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς η δικογραφία της είχε αρχειοθετηθεί μετά το πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Σοφουλάκης.

Όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας, η εμφάνιση άλλου πορίσματος από τον κ. Ζαχαρή εμπίπτει στην περίπτωση της ανάσυρσης, η οποία προϋποθέτει νέα στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ούτε τα επικαλείται το πόρισμα.

Η δίωξη είναι παράνομη

Η Ελ. Τουλουπάκη τονίζει ότι ο κ. Σοφουλάκης είχε, με βάση τις παραγγελίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δικαίωμα να εκφέρει κατά μόνας τη δικαιοδοτική κρίση του ως προς την επάρκεια των ενδείξεων ενοχής για την άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν υπάρχει ιεραρχική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Ζαχαρή που να δικαιολογεί την κρίση του ενός πορίσματος ως υπέρτερου του άλλου. Άρα η κίνηση για άσκηση ποινικής δίωξης με βάση το πόρισμα Ζαχαρή είναι παράνομη, εφόσον η υπόθεση έχει ήδη αρχειοθετηθεί.

Το πόρισμα Σοφουλάκη, με βάση το οποίο αρχειοθετήθηκε η δικογραφία, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 7 Ιουλίου, επομένως η παραγγελία να ασκηθεί σε βάρος της ποινική δίωξη για εγκλήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης από τον έτερο αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου είναι παράνομη ενέργεια επί ήδη αρχειοθετημένης δικογραφίας.

Η κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι ο κ. Σοφουλάκης είχε δικαίωμα να αυτενεργήσει και γι' αυτό τον λόγο δεν υπέβαλε το πόρισμά του στον κ. Ζαχαρή προς έγκριση, αλλά υπέβαλε οριστική κρίση. Η κυρία Τουλουπάκη ζήτησε να εξετασθτεί κατά προτεραιότητα το αίτημα ακύρωσης της ποινικής δίωξης που τής ασκήθηκε, κάτι που, αν συμβεί, σημαίνει ότι δεν υπάρχει και κανένας πραγματικός λόγος να τεθεί σε οποιαδήποτε προσωρινή αργία, ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επιχείρηση συγκάλυψης

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει ευθέως την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της κυρίας Τουλουπάκη με τη σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη αναφέροντας ότι «η πολλάκις προαναγγελθείσα από τον κ. Γεωργιάδη δίωξη της κ. Τουλουπάκη πλέον ασκήθηκε», ενώ προσθέτει: «Οι βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς στο μέλλον».

Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η ύπαρξη ενός πορίσματος το οποίο να ανατρέπει ένα προηγούμενο χωρίς να έχουν εισέλθει νέα στοιχεία στη δικογραφία είναι κάτι που δεν συμβαίνει και η αίτηση ακυρότητας της κυρίας Τουλουπάκη έχει βάση, καθώς και ότι δεν συντρέχει λόγος για την αντικατάστασή της στο πεδίο της έρευνας που κάνει.

Προήχθη η Ράικου

Στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών προήχθη χθες η πρώην αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, παρά την αρνητική άποψη του εισηγητή στην πρώτη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η κατάθεση Ράικου αποτέλεσε και ένα από τα βασικά νομικά επιχειρήματα που οδήγησαν τον έναν από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου στην κρίση περί ενοχής της νυν εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τόσο η Ελένη Ράικου όσο και ο Ιωάννης Αγγελής που κατέθεσαν στην Προανακριτική θα ελεγχθούν από ανακριτή για το αδίκημα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL