Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης;

Αγαπητή Ευγενία,

Την ενημέρωση μονοπωλεί εδώ και μέρες το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε καταπιεί υπερδόσεις από το δηλητήριο του φασισμού - ναζισμού. Έλεος! Από τη μία οι σκηνές βίας και χυδαιότητας που εισβάλλουν απρόσκλητες στα σπίτια, από την άλλη το μπαράζ των λογαριασμών, οδήγησαν τον κοσμάκη σε απόγνωση.

- Γράψε κάτι, μετέφερε τη διαμαρτυρία μας, με προτρέπουν φίλες. Είπα να μην ασχοληθώ -και εγώ- με το πολυπαιγμένο αυτό θέμα, το άκρως αποκρουστικό. Είπα και κάτω από τις πιέσεις, ξείπα...

Κατ' αρχάς να μιλάμε; Να μιλάμε -λιγότερο-, αλλά το ζήτημα είναι τι λέμε. Από ποια γωνία προσεγγίζουμε την υπόθεση. Μήπως πάλι με τη γνώριμη μανιέρα του λαϊφστάιλ; Κορακοζώητο αποδείχθηκε, εδώ που τα λέμε. Αν είναι να μαθαίνουμε από ποιο πλευρό κοιμήθηκαν στη φυλακή οι επιτελείς, να ακολουθούμε κατά πόδας, καταγράφοντας την παραμικρή αντίδραση, κάποιους προβεβλημένους, αν είναι να απαριθμούμε όλα τα ναζιστικά παραφερνάλια που έχουν στο σπίτι τους, να λείπουν τέτοια ρεπορτάζ. Φτάνει! Ξεσκολιστήκαμε. Θα γραφτούμε για ντοκτορά. Τέτοια διαφήμιση, τέτοια εκλαΐκευση των ναζιστικών απόψεων δεν έχει ματαγίνει.

Τι πρέπει σοβαρά να συζητήσουμε; Πώς θα ηττηθούν ιδεολογικά και πολιτικά οι εθνικοσοσιαλιστικές εκφράσεις. Και άρα, αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει πρωτίστως την ανάλυση των αιτίων εμφάνισης και διόγκωσης του φαινομένου. Και εδώ, και στην Ευρώπη. Αυτή η συζήτηση είναι μπροστά μας. Και πρέπει να συνεχιστεί και όταν κοπάσει η επικοινωνιακή θύελλα. Αν και πολύ φοβάμαι ότι με το σίριαλ των αποκαλύψεων, εντός και εκτός εισαγωγικών, θα μας πάνε καρότσι μέχρι τα Χριστούγεννα, μην πω και μέχρι τα εκλογικά ραντεβού του Μαΐου. Μα ρωτάς ποιοι, Ευγενία μου; Το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας και το μιντιακό σύστημα.

Η γνώμη μου τώρα. Όπως και να έγινε η δίωξη, λειψά, υπαγορευμένη από σκοπιμότητες, ως αναγκαστική κίνηση λόγω διεθνών πιέσεων, αποτιμάται θετική. Μπήκε ένα τέλος στην ατιμωρησία των μελών της συμμορίας που είχαν αποθρασυνθεί. Ανάπνευσαν οι ταλαίπωροι μετανάστες. Και, βεβαίως, ομολογήθηκαν οι δεσμοί της με κρατικούς θεσμούς. Είδαμε με κατάπληξη να παραδέχονται οι κρατούντες αυτό που ήταν κοινό μυστικό, την ύπαρξη ερεισμάτων στον κρατικό μηχανισμό.

Αλλιώς θα το κάναμε εσύ κι εγώ, ασφαλώς. Αλλά το κάνει η εγνωσμένων ορίων κυβέρνηση, όπου κορυφαίο στέλεχός της έβλεπε την οργάνωση ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, εμείς πρέπει να ζητάμε κάθαρση μέχρι τέλους και να κάνουμε προσπάθεια για σύμπηξη αντιφασιστικού μετώπου δίπλα στο αντιμνημονιακό.

Περίεργα πράγματα άκουσα αυτές τις μέρες. Είδα και το αντιφασιστικό μέτωπο να κρίνεται με όρους καθαρότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος των αριστερών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι καθοριστικός, γιατί φύσει και θέσει είναι απέναντι στον φασισμό. Αλλά και άλλες δυνάμεις στο κοινωνικό τουλάχιστον επίπεδο δεν μπορούν να αποκλειστούν- λόγου χάρη, ο Σισανίου Παύλος. Και ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα από τον τίτλο άρθρου «Ο αντιφασισμός, ανώτατο στάδιο του πολιτικαντισμού». Όχι, ο αντιφασισμός δεν μπορεί να συνδυαστεί με τον πολιτικαντισμό, όπως και να 'χει. Δεν θα πετάξω μαζί με τα απόνερα της -επιδεχόμενης κριτικής-κυβερνητικής πρωτοβουλίας και το παιδί. Ο αντιφασισμός είναι κάτι το ιερό. Καθαγιάσθηκε με τις ζωές εκατομμυρίων. Μέχρις εκεί.

Όσο για το δημοκρατικό τόξο, τι είναι αυτό το newspeak πάλι; Ή είσαι με τη δημοκρατία ή δεν είσαι. Αντικειμενικά είναι τα κριτήρια. Δεν αποτελεί προνόμιο κάποιου να μοιράζει νέα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL