Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Νέο πακέτο "στήριξης" επιχειρήσεων και εργαζομένων / Με μέτρα - "ασπιρίνες" και αυτή η κυβερνητική "συνταγή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πακέτο "στήριξης" επιχειρήσεων και εργαζομένων / Με μέτρα - "ασπιρίνες" και αυτή η κυβερνητική "συνταγή"

Το ίδιο ανεπαρκές, αν όχι και περισσότερο, σε σύγκριση με τα μέχρι τούδε πενιχρά μέτρα, είναι το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι πως, παρότι από την ανακοίνωση του προηγούμενου πακέτου έχουν μεσολαβήσει εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων με εφιαλτικά σενάρια για ύφεση ακόμη και έως 21,3% (Morgan Stanley) ή η σοκαριστική πρόβλεψη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Marc για λουκέτα σε 100.000 επιχειρήσεις και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα - «ασπιρίνες».

Χωρίς έκπτωση φόρου

Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, χάθηκε από χθες η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να γλιτώσουν και αυτοί 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων αφού προχθές εξέπνευσε η σχετική προθεσμία. Η έκπτωση αφορούσε βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων των οποίων είχε παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους έως 31 Αυγούστου.

Στο νέο πακέτο μέτρων υπάγονται τα εξής:

* Αναστολές βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

* Θα υφίσταται και για τον Μάιο η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο.

* Περί τις 90.000 επιχειρήσεις με 450.000 εργαζόμενους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, και με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου τον Μάρτιο, την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Τα κριτήρια δανεισμού

Ο οιονεί αυτός δανεισμός με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ, αναλόγως αριθμού εργαζομένων, και φτάνει έως 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ως προς τους όρους της, προβλέπεται συνολική δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι στην πρώτη φάση όσες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει αίτηση (με βάση την υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί) και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

* Για τις απλογραφικές επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport».

* Για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Ο ρόλος του τζίρου

Για το ύψος της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς, που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 επί 800 διά τρία.

Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της. Λαμβάνονται υπόψη τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει η εταιρεία από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών - εισροών. Στη συνέχεια αφαιρείται μέρος του εργατικού κόστους που έχει αναλάβει το κράτος (τα 800άρια των εργαζομένων σε αναστολή δηλαδή, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο, αφού η μείωση του τζίρου αφορά κατά κύριο λόγο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου).

Ο αριθμός των εργαζομένων

Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020, τα ελάχιστα ποσά είναι:

* 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας

* 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

* 8.000 ευρώ για 6 έως 20 εργαζόμενους

* 15.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους

* 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Ανώτατο ύψος ενίσχυσης είναι τα 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τα 500.000 ευρώ για πάνω από 250 άτομα.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης την 30ή Μαρτίου 2020.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL