Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C20.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C19.5°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
3 BF 63%
Γ. Κουμουτσάκος: Κλειστά κέντρα κράτησης, μετακινήσεις στην ενδοχώρα μόνο για τους πιο ευάλωτους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κουμουτσάκος: Κλειστά κέντρα κράτησης, μετακινήσεις στην ενδοχώρα μόνο για τους πιο ευάλωτους (Video)

Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα κριτήρια διαχωρισμού των ανθρώπων πέρα από το σαφώς ρατσιστικό της «εθνικότητας» με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων.

Αναφέρθηκε σε «περισσότερο μεταναστευτικό παρά προσφυγικό προφίλ» χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία παρά μόνο στο τέλος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο και αναγκάστηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «το 75% είναι μετανάστες».

Ασάφεια επικρατεί και με ποιο τρόπο θα γίνονται οι «επιστροφές» των ανθρώπων αυτών καθώς ο υπουργός το μόνο που ανέφερε ήταν: «Όσοι έρχονται από την Τουρκία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Υπάρχουν και οι άλλοι όμως που θα πρέπει να επιστραφούν σε άλλες χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.λπ.» Λίγο μετά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «βασικότερος προορισμός επιστροφής είναι η Τουρκία», που προφανώς ανάγεται σε «ασφαλής χώρα» μετά το χθεσινό υπουργικό.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα ζητήσει από την Ε.Ε.: περισσότερη ανακατανομή των προσφύγων - μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης και ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών ώστε αυτές να έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, για να είναι πιο αποτελεσματικές.

Ειδικότερα για τα κλειστά κέντρα κράτησης που θα φτιάξει η Ν.Δ. ο κ. Κουμουτσάκος είπε: «Τα κλειστά κέντρα αφορούν όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα» δηλαδή όλους, αφού έρχονται άνθρωποι σε απόγνωση με βάρκες ή από τον Έβρο.

Τα ονόμασε «προαναχωρησιακά κέντρα» και οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα θα αφορούν μόνο τους πιο ευάλωτους. Εκείνους δηλαδή που θα έχουν «το προφίλ της ευαλωτότητας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποια είναι τα κριτήρια που συνιστούν αυτό το προφίλ.

Τέλος ανέφερε αυτά πράγματα που ήδη έχουν γίνει και που ολόκληρη Ε.Ε. δεν μπορεί να επιβάλλει στην Τουρκία λέγοντας: Θα απαιτήσουμε με μεγαλύτερη ένταση από την Τουρκία, να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών και να αποτρέψει νέες μεταναστευτικές οδούς από το να εμφανιστούν. Σαν να μην γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία διαρκώς εκβιάζει με αφορμή το προσφυγικό.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL