Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
"Να πάτε να πολεμήσετε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να πάτε να πολεμήσετε"

Στην αυριανή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα εστιάσει στο προσφυγικό - και θα επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας. Μιας συμφωνίας την οποία πολλοί ονομάζουν εδώ και καιρό “νεκρή”, πλην όμως επί της ουσίας λειτουργεί για την Ε.Ε., καθώς από την άνοιξη του 2016 οι αφίξεις -θαλασσοδαρμένων- προσφύγων και μεταναστών από Ανατολάς έχουν μειωθεί κατά 97% σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει στην Τουρκία από τον Απρίλιο -κι αυτό οδηγεί σε απρόβλεπτες αντιδράσεις τον Ερντογάν, ο οποίος αφενός θέλει να εμφανίζεται ως ο προστάτης των μουσουλμάνων όπου Γης, αφετέρου ενδιαφέρεται τα μέγιστα για τη δημοτικότητά του.

Έχει αλλάξει η στάση της τουρκικής κοινής γνώμης. Η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων ήταν εντυπωσιακά θετικά διακείμενη έναντι των Σύρων προσφύγων από το 2013 μέχρι και πέρσι, αλλά έκτοτε έχει βγει στα κεραμίδια. Είτε επειδή θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι “κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια” -ο βομβαρδισμός των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης με “ειδήσεις” περί τρομοκρατίας έχει κάνει… θαύματα- είτε, κυρίως, επειδή έχει ενταθεί ο οικονομικός ανταγωνισμός με τα φθηνά εργατικά χέρια των προσφύγων τώρα που η τουρκική οικονομία έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Πάνω από το 70% των Τούρκων, λοιπόν, υποστηρίζει τώρα ότι πρέπει να φύγουν από τη χώρα όλοι οι άνδρες πρόσφυγες από τη Συρία - και να πάνε να πολεμήσουν. Και να μείνουν τα γυναικόπαιδα, καθώς “είμαστε καλοί μουσουλμάνοι” και το Κοράνι “επιβάλλει να φροντίσουμε τους αδύναμους ομόθρησκους”.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, που θέλει να δείχνει ότι αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα, απειλεί την Ευρώπη -με την πίεση στην Ελλάδα ουσιαστικά ως παράπλευρη... ωφέλεια- ότι θα της στείλει ένα “κύμα” από τα 3,5 εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Εκτός κι αν στηρίξουν -ή έστω ανεχθούν- την πολιτική του στη Συρία. Δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θέλει να στείλει πίσω Άραβες Σύρους να εγκατασταθούν στις κουρδικές περιοχές στα νότια σύνορά του, ώστε να ελέγξει και δια του δημογραφικού τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Το παζάρι αυτό ο Ερντογάν δεν το κάνει με τον Μητσοτάκη. Αλλά έχει σημασία πώς θα τοποθετηθεί επ’ αυτού αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL