Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
"Πράσινο φως" για έργα 310 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για έργα 310 εκατ. ευρώ

Πέντε νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Πρόκειται για έργα οδικών αξόνων, κτηρίου, μουσείου, βιβλιοθήκης, αλλά και έργα αναβαθμίσεων για τον Δήμο Αθηναίων και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια των οδικών υποδομών της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με τη συλλειτουργία των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων συγκοινωνιακών υποδομών και τη διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων. Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα επιτευχθεί μείωση του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Νέο μουσείο και βιβλιοθήκη για την Ακαδημία

Το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει στην ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών απαιτήσεων και θα επιτρέψει στην Ακαδημία Αθηνών την ενεργό συμμετοχή σε σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά δρώμενα, εγχώρια και διεθνή, φιλοξενώντας συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες κλπ., αναβαθμίζοντας περαιτέρω την Ακαδημία και την εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα και προσφορά. Επιπλέον, η νέα πτέρυγα που σχεδιάζεται να στεγάσει το μουσείο με τα εκθέματα της Ακαδημίας και την κεντρική της βιβλιοθήκη αναμένεται να καταστήσει δυνατή και άμεση την επαφή του ευρύτερου κοινού με μουσειακά εκθέματα και προϊόντα επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμα.

Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας. Η σχετική αναγγελία από πλευράς Ακαδημίας Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 π.μ. σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειάς της.

Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Αποτελούν τα πρώτα έργα στον τομέα οδοφωτισμού όπου εγκρίνονται και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και με την υλοποίησή τους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%. Τα έργα αναβάθμισης δικτύων οδοφωτισμού προσφέρουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη, όπως την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του αστικού φωτισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σημειώνεται δε ότι τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ και ότι η υλοποίησή τους εναπόκειται σε αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας / δήμου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 και η διαδικασία στο πλαίσιο του Νόμου 3852/2010.

Η συνεδριαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL