Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Νέα "φιλοσοφία" ελέγχων για αποδείξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα "φιλοσοφία" ελέγχων για αποδείξεις

Με στόχο να αντιστραφεί η παράδοση σύμφωνα με την οποία η “ευρηματικότητα” των φοροπαραβατών που δεν κόβουν αποδείξεις τους επιτρέπει να προηγούνται των αρχών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ανοίγει έναν νέο κύκλο ως προς τη “φιλοσοφία”, τη μεθοδολογία, την ποιότητα και την ένταση του έργου του. Τα πρώτα δείγματα είναι εμφανή με την πρόσφατη “ομοβροντία” προστίμων και “λουκέτων” σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που “συλλαμβάνονται” να μην εκδίδουν αποδείξεις, στην οποία συνετέλεσε και η ενεργοποίηση του νέου πλαισίου επιβολής τους. Την ίδια ώρα, εκτός από το ελεγκτικό έργο που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ, ενισχύεται μέσω ΑΣΕΠ το στελεχιακό δυναμικό του ΣΔΟΕ, ενώ στις 27 Ιουλίου ξεκινά και η υποχρέωση χιλιάδων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να εγκαταστήσουν POS για συναλλαγές με άυλο χρήμα. Με αυτό το μέτρο προσδοκάται από το υπουργείο Οικονομικών αύξηση των κρατικών εσόδων από ΦΠΑ δεν καταβαλλόταν έως τώρα.

Από την “ομοβροντία” των πρόσφατων προστίμων και "λουκέτων" προκύπτουν τρεις επιμέρους διαπιστώσεις:

Πρώτον, για το “ποσοτικό” σκέλος της φορολογικής παραβατικότητας, καθώς υπάρχουν περίοδοι που ξεπερνά το 50% των ελεγχομένων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο μήνα, στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος διαπιστώθηκαν ποσοστά παραβατικότητας σε νησιά των Κυκλάδων που άγγιξαν το 70%.

Δεύτερον, για το “ποιοτικό” σκέλος που δείχνει πως οι φοροφυγάδες έχουν αποθρασυνθεί. Χαρακτηριστικά είναι δύο παραδείγματα: Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ εντόπισε τον Ιούνιο γνωστό μεγάλο κέντρο διασκέδασης στο Ακρωτήρι Σαντορίνης που όχι μόνο δεν έκοβε αποδείξεις αλλά δεν διέθετε καν ταμειακή μηχανή. Ακόμη, αυτή την εβδομάδα οι ελεγκτές της εφορίας εντόπισαν στο Γαϊδουρονήσι ιδιοκτήτη 8 καντινών που εκτός του ότι είχε αποκρύψει μέσα σε ένα δίμηνο 22.100 αποδείξεις, μία ταμειακή μηχανή αντιστοιχούσε σε ανύπαρκτο ΑΦΜ, συγκεκριμένο αυτό σουβλατζίδικου άλλης πόλης, που έχει κλείσει. Επιπλέον, ο υπεύθυνος του καταστήματος κλείδωσε τις υπόλοιπες ταμειακές όταν αποκαλύφθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε η βοήθεια της αστυνομίας για να πάρουν οι ελεγκτές και τις υπόλοιπες ταμειακές που έκοβαν τις αποδείξεις “φαντάσματα”. Σημειωτέον, δε, ότι αντίστοιχες παραβάσεις στις καντίνες του νησιού είχαν βεβαιωθεί και πέρυσι.

Ρελάνς ελεγκτών στην "ευρηματικότητα" των φοροφυγάδων

Τρίτον, ότι αποδίδουν καρπούς οι νέες τακτικές που ακολουθούν οι ελεγκτές πέρα από τις λεγόμενες “παραδοσιακές”, τις οποίες εύκολα αντιλαμβάνονται πλέον πολλοί φοροφυγάδες.

Στις τακτικές αυτές περιλαμβάνεται η εγκατάλειψη της “εντοπιότητας” των ελεγκτών, με αποστολή ελεγκτικών συνεργείων μιας περιοχής της Ελλάδας σε άλλη. Για παράδειγμα, εφοριακοί της Αττικής να διενεργήσουν ελέγχους σε Μύκονο ή Χαλκιδική.

Αποτελεσματικότερη αποδεικνύεται η τακτική να ανακοινώνεται στα κλιμάκια των εφοριακών η τοποθεσία ελέγχου “στο παρά πέντε”, προκειμένου να διασφαλισθεί το πλεονέκτημα του “αιφνιδιασμού”.

Η τακτική της “παραλλαγής” αποδεικνύεται επίσης επιτυχημένη. Για παράδειγμα, ο εντοπισμός των καντινών που δεν έκοβαν αποδείξεις στο Γαϊδουρονήσι έγινε δυνατός χάρις στο ότι οι εφοριακοί παρίσταναν τους λουόμενους.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού

Ακολουθείται το στοιχείο του αιφνιδιασμού, με διενέργεια άμεσων επαναληπτικών ελέγχων. Όπως για παράδειγμα να φύγει το κλιμάκιο ελεγκτών από την Ύδρα για Πειραιά με ιπτάμενο δελφίνι και αφού στο μεταξύ θα έχει γίνει γνωστή η αναχώρηση και θα έχουν εφησυχάσει οι καταστηματάρχες, να αποβιβαστεί εκ νέου ερχόμενο από Ερμιόνη ή από Μετόχι. Οι επαναληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπισθεί να μην κόβουν αποδείξεις, εμφανίζουν αποτελεσματικότητα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές από αυτές συνεχίζουν παρά τα πρόστιμα ή ακόμη και μετά την επαναλειτουργία έπειτα από την επιβολή του “λουκέτου” να εξακολουθούν να μην κόβουν αποδείξεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των θερινών ελέγχων στα θέρετρα, η ΑΑΔΕ αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εφοριακούς που οργανικά ανήκουν σε αυτή να υποβάλλουν δηλώσεις δραστηριοποίησης στους τουριστικούς προορισμούς. Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει για το τρέχον έτος τη διενέργεια 40.000 επιτόπιων, προληπτικών και στοχευμένων ελέγχων, η πλειονότητα των οποίων για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε με τη συμβολή των εφοριών και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων να παταχθούν, αλλά και να προληφθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Στο ελεγκτικό έργο θα μεγαλώσει και η συμμετοχή του ΣΔΟΕ, καθώς θα ενισχυθεί με νέο στελεχιακό δυναμικό. Ήδη προγραμματίζονται 56 προσλήψεις με νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 10 εφοριακούς με πτυχίο νομικής και άλλους 36 με πτυχίο οικονομικών επιστημών (η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής θα διαρκέσουν από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου έως και την Τρίτη 8 Αυγούστου.

Ο πρώτος απολογισμός (καθώς αφορά την κρίσιμη τουριστική περίοδο, οπότε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής μέσω των αποδείξεων εντείνεται) κρίνεται θετικός. Μάλιστα, με δηλώσεις του για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τόνισε: "Η εικόνα μας είναι πολύ ενθαρρυντική την περίοδο αυτή. Το επιχειρησιακό μας πλάνο αγγίζει όλες τις μορφές της φοροδιαφυγής (μεγάλη και μικρομεσαία) και ιδίως την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακό πλάνο προληπτικών ελέγχων για τη συμμόρφωση έκδοσης αποδείξεων... Έχουμε γίνει σοφότεροι από την περσινή χρονιά και έχουμε εμπλουτίσει τον σχεδιασμό μας... Αλλά η φοροδιαφυγή δεν είναι μάχη μόνο της φορολογικής διοίκησης, πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να καταλάβουν ότι πρέπει να βοηθήσουν".

Κληρώσεις αποδείξεων

Στο μεταξύ, από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κληρώσεις της εφορίας για τα χρηματικά έπαθλα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι με βάση τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο προβλέπει διενέργεια μηνιαίων κληρώσεων των αποδείξεων δαπανών μέσω άυλου χρήματος και προσδοκάται το μέτρο αυτό να συμβάλει στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL