Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Οι τράπεζες έχουν αλλά δεν δίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τράπεζες έχουν αλλά δεν δίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Τεράστια ποσά, που ξεπερνούσαν τα 11,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου -και ήδη έχουν αυξηθεί-, «λιμνάζουν» στα «σεντούκια» των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ποσά τα οποία προέρχονται από τα ειδικά προγράμματα της ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια από -0,5% μέχρι -1% και τα οποία, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν ως στόχο να επεκτείνουν τον τραπεζικό δανεισμό με φθηνά επιτόκια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν συνήθως ουσιαστική πρόσβαση για άντληση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (η επιστολή Λαγκάρντ προς μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση των κεφαλαίων αυτών και το σχετικό απόσπασμα δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες).

Τα προγράμματα αυτά ενισχύθηκαν περισσότερο τους δύο τελευταίους μήνες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η “Αυγή” αποκαλύπτει σήμερα πώς έχουν διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες προφανώς επιδιώκοντας να μηδενίσουν το ρίσκο τους χρησιμοποιούν τα επιδοτούμενα κεφάλαια (γιατί αρνητικό επιτόκιο 1% σημαίνει ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ επιστρέφουν στα τρία χρόνια 970 εκατ., δηλαδή επιδοτούνται ουσιαστικά από την ΕΚΤ με 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο) μόνο για την “καλή πελατεία τους”, η οποία πιθανότατα δεν έχει ανάγκη από δάνεια.

Η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τη χρήση των εν λόγω κεφαλαίων αποτυπώνεται στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η “Αυγή”. Τα στοιχεία προέρχονται είτε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2020 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είτε από τα Bloomberg Transcripts των παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων και της πορείας της κάθε τράπεζας από τους διευθύνοντες συμβούλους τους προς ξένους (κατά κανόνα) θεσμικούς επενδυτές.

Με το σταγονόμετρο

Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι ελάχιστο τμήμα των πάμφθηνων κεφαλαίων που αντλούν οι πολλαπλώς χρηματοδοτηθείσες από το Ελληνικό Δημόσιο από το 2008 μέχρι και σήμερα τράπεζες έχει κατευθυνθεί προς το σημαντικό πλήθος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους. Και αυτό παρά τις σαφέστατες οδηγίες της ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής, από τα ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας μόλις 2.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, κάτι που πιθανώς θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τη μήνιν των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά των Επιμελητηρίων, όπου το 95% και πλέον των μελών είναι ΜμΕ. Εξ ου και η πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου για κρατικοποίηση μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας με στόχο τα φθηνά κεφάλαια της ΕΚΤ να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση που είναι αναγκαία.

Alpha Βank: Μόνο στην υψηλή πελατεία

Αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, σε πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλυτές θεσμικών επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Ψάλτης:

«...Κάνοντας χρήση της δυνατότητας αποδοχής ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων από την ΕΚΤ αυξήσαμε τη χρηματοδότησή μας από την ΕΚΤ σε 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 δισ. προέρχονται από το LTRO... έχουμε διαθέσει ήδη 2 δισ. ευρώ... για τη δική μας συμμετοχή μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο (σ.σ.: Απρίλιος - Ιούνιος 2020) των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κυρίως του Entrepreneurship Fund II, το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των ΜμΕ... Στο πρώτο τρίμηνο διαθέσαμε 1,6 δισ. ευρώ κυρίως στην υψηλής (σ.σ.: πιστοληπτικής) διαβάθμισης πελατεία μας".

Τα παραπάνω είναι από το Bloomberg Transcript της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Alpha Bank στους αναλυτές (σελίδα 7).

Εθνική Τράπεζα: Μικρομεσαίοι γιοκ

Αλλά ας δούμε τι λέει σε ξένους αναλυτές ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Μυλωνάς (πάλι από Bloomberg Transcript):

Στη σελίδα 12 της παρουσίασης (presentation) των αποτελεσμάτων της Εθνικής σε αναλυτές ξένων θεσμικών επενδυτών φαίνεται ότι από τα 1,1 δισ. δανεισμού της ΕΤΕ το 1 δισ. πήγε σε μεγάλες επιχειρήσεις και επίσης βλέπουμε ότι ο νέος δανεισμός έγινε με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού οι τράπεζες δανείζονται με αρνητικά (-0,5% έως -1%). Η απάντηση του κ. Μυλωνά σε σχετική ερώτηση αναλυτή για το ύψος των επιτοκίων ήταν ότι τους πιέζουν οι μεγάλοι πελάτες για μειώσεις επιτοκίων και κάνουν ρυθμίσεις σε αυτούς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο CEO της Εθνικής ομολογεί ουσιαστικά ότι με τα φθηνά κεφάλαια της ΕΚΤ αναχρηματοδοτεί με χαμηλότερα επιτόκια τους «καλούς πελάτες». Μικρομεσαίοι γιοκ!

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς υποστηρίζει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια αλλά ότι θα ζητηθούν ίσως λιγότερα collaterals (ενέχυρα).

Eurobank: Και αυτή μόνο στην «πελατεία-φιλέτο»

Στη σελίδα 7 της παρουσίασης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2020 εμφανίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο η τράπεζα άντλησε 2,7 δισ. με αρνητικά επιτόκια, ποσό το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 7,3 δισ. ώς τον Μάιο του ’20! Από τα μέχρι στιγμής αντληθέντα, μόνο 0,7 δισ. έχουν διοχετευθεί στην αγορά (με στόχο 2 δισ. όλο το 2020). Από αυτά, τα 0,6 δισ. έχουν διοχετευθεί στην «πελατεία-φιλέτο».

Τράπεζα Πειραιώς: Μόνο 400 εκατ. σε νέους δανεισμούς

Μιλώντας σε αναλυτές ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου (από το Bloommberg Transcript της Πειραιώς) αναφέρει ότι ο δανεισμός της από την ΕΚΤ ανέρχεται στο α΄ τρίμηνο στα 2 δισ. και αναμένεται να φτάσει στα 4 δισ. στα τέλη Μαΐου και να κυμανθεί μεταξύ 5 και 8 δισ. στο σύνολο του 2020. Προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχει διοχετεύσει ρευστότητα 1,3 δισ., από τα οποία μόνο τα 400 εκατ. είναι καθαρός νέος δανεισμός (τα άλλα είναι αναχρηματοδοτήσεις, προφανώς καλών πελατών, με τα νέα χαμηλά επιτόκια) στην αγορά με στόχο 4,9 δισ. (τα στοιχεία στη σελίδα 10 και 39 της παρουσίασης).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL